Όποιος έχει επισκεφτεί το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης, τα υπέροχα Κύθηρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα από τα πιο γοητευτικά και μαγικά σημεία του βρίσκεται στη χώρα του νησιού. Ένα μέρος που εξιστορεί την ιστορία αιώνων του νησιού και προκαλεί δέος στον επισκέπτη του με τη θεά στα ανοιχτά πελάγους που προσφέρει.

Ο λόγος για το εντυπωσιακό κάστρο της Χώρας, που «επιβλέπει» αφ’ υψηλού το επίνειό της, Καψάλι και φυσικά το απέραντο γαλάζιο. Στέκεται αγέρωχος φρουρός του οικισμού από τον 13ο αιώνα, και είναι διαφορετικά γνωστό ως φορτέτσα ή «Μάτι της Κρήτης», καθώς η στρατηγική τοποθεσία του επέτρεπε την παρατήρηση της κίνησης των καραβιών ταυτόχρονα σε τρία πελάγη: Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό.

Αν και έχει δημιουργηθεί σε διάφορες φάσεις της ιστορίας -πηγές αναφέρουν ότι βυζαντινό φρούριο υπήρχε στο σημείο ήδη από τον 13ο αιώνα- το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα του ανακατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1503 (ανάμεσα στα όσα χτίστηκαν τότε και η πρόσοψή του).

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του το γεγονός ότι τόσο στο εσωτερικό του, όσο και γύρω από αυτό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Μέσα στο κάστρο ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας του νησιού, ο οποίος μέχρι το 1806 ήταν καθολικός με την ονομασία «Παναγία των Λατίνων», καθώς και το Παλάτι των Προβλεπτών -το παλιό διοικητήριο του κάστρου- όπου σήμερα φιλοξενείται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων με έγγραφα από το 1560.

Σε αυτό το σπάνιας ομορφιάς ιστορικό μέρος, κανείς μπορεί να παρατηρήσει, επίσης, μια μεγάλη στέρνα με θόλους και τόξα της Ενετικής περιόδου, διώροφες μισογκρεμισμένες κατοικίες, μια πυριταποθήκη, τον ναό του Παντοκράτορα, καθώς και αρκετά κανόνια από την εποχή των Ενετών, των Ρωσοτούρκων και των Άγγλων.

Η στιγμή που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους πάντες εδώ, η ώρα του ηλιοβασιλέματος με τα ζεστά χρώματα του ήλιου να προσθέτουν επιπλέον ατμοσφαιρικότητα σε έναν ήδη εντυπωσιακό χώρο.