Στο «φρύδι» του απότομου βράχου όπου συναντάται η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, και πιο συγκεκριμένα στο άκρο του πλατώματος στο βόρειο τμήμα της Άνω Χώρας, δημιουργήθηκε ένα από τα σημεία αναφοράς της, τα βυζαντινά Παλάτια των Δεσποτών.

Δεσπόζοντας στην πόλη, και με την μεγαλύτερη δυνατή θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα έδρευε η διοίκηση του κράτους, ενώ εδώ φιλοξενούνταν και οι κατοικίες των δεσποτών, της αυλής και της φρουράς τους.

Τα Παλάτια των Δεσποτών αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την Άνω Χώρα, ενώ έχουν χτιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από τα μέσα του 13ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, όπου δεσπόζει η αίθουσα του θρόνου. Μπροστά ακριβώς από τα κτίρια αφέθηκε ένας ελεύθερος χώρος έκτασης περίπου 2,5 στρεμμάτων, κάτι σαν πλατεία, πιθανότατα «προϊόν» αντιγραφής αντίστοιχων πλατειών ιταλικών πόλεων του ύστερου Μεσαίωνα.

Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα βυζαντινού παλατιού που σώζεται στον ελλαδικό χώρο μέχρι και σήμερα, το οποίο υπήρξε έδρα του δεσποτάτου και τόπος κατοικίας του δεσπότη και της οικογένειάς του -αρχικά των Καντακουζηνών και εν συνεχεία των Παλαιολόγων.

Αποτελείται από ένα σύνολο διώροφων και τριώροφων κτιρίων, με στοές και ξενώνες, στους χώρους των οποίων συμπεριλαμβάνονται διαμερίσματα διάφορων χρήσεων όπως κοιτώνες και χώροι υποδοχής, εστίασης, άθλησης καθώς και αποθήκευσης.