Φημισμένες και πολυφωτογραφημένες ακρογιαλιές αλλά και πιο άγνωστα «διαμαντάκια» συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές της βρετανικής Mirror. Η τοπ οκτάδα με τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης, σύμφωνα με την διεθνούς φήμης εφημερίδα, συμπεριλαμβάνει ήσυχες αλλά και πιο πολυσύχναστες ακτές, οργανωμένες παραλίες και μικρούς κόλπους, αμμώδεις εκτάσεις και βραχώδη τοπία για όλα τα γούστα.

Ποταμός, Μάλια, Ηράκλειο

potamos_malia_ok Από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα του νομού Ηρακλείου -αγαπημένη επιλογή κυρίως των ξένων που επισκέπτονται το νησί- τα Μάλια απέχουν περίπου 35 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού και διαθέτουν αρκετές επιλογές για κολύμπι. Η βρετανική Mirror ανάμεσα σε αυτές, και μάλιστα στην πρώτη θέση της λίστας της, διέκρινε την παραλία Ποταμός. Οι περισσότεροι την επιλέγουν για να αποφύγουν την πολυκοσμία που επικρατεί στην κεντρική παραλία του οικισμού των Μαλίων, καθώς ακόμα παραμένει σχετικά μια ήσυχη ακρογιαλιά. Πλήρως οργανωμένη με όλες τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει μια παραλία στους λουόμενους, να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας λείψει τίποτα.

Μπάλος, Κίσσσαμος, Χανιά

balos_ok Η εξωτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού και σχηματίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου Τηγάνι και της χερσονήσου της Γραμβούσας. Μόλις την αντικρίσετε, θα σκεφτείτε ότι πρόκειται για θαύμα της φύσης λόγω της ιδιαιτερότητας του φυσικού τοπίου που απλώνεται μπροστά σας. Η γαλήνια λιμνοθάλασσα διαθέτει αβαθή, κρυστάλλινα, ζεστά νερά, λευκή απέραντη αμμουδιά, η οποία σε ορισμένα σημεία γίνεται ροζ. Η πρόσβαση στον Μπάλο γίνεται είτε οδικώς, μετά από περίπου 1,5 ώρα οδήγησης, αλλά θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά σε ένα μικρό χωμάτινο δρομάκι που έχει ανοιχτεί, είτε δια θαλάσσης με τα καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι του Καστελίου στον Κίσσαμο.

Ελαφονήσι, Χανιά

kentriki_elafonisi_ok Πρόκειται για μια από εκείνες τις παραλίες που, μόλις τις αντικρίσεις, αναφωνείς: «κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος»! Το Ελαφονήσι, μία από τις πιο γνωστές στο εξωτερικό παραλίες όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και απέχει περίπου 1,5 ώρα (75 χλμ.) με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Σε πολλά σημεία της απέραντης αμμουδιάς της, εκεί που σκάει το κύμα, θα παρατηρήσετε τις ροζ αποχρώσεις της άμμου και μικρά κοχυλάκια. Αυτό και μόνο θα σας κάνει να αγνοήσετε το τεράστιο πλήθος που την επισκέπτεται καθημερινά. Η ακρογιαλιά με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τη λιμνοθάλασσα που δημιουργείται και τα καταγάλανα αβαθή νερά έχει αναδειχτεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000.

Φαλάσαρνα, Χανιά

falasarna2_ok Μία από τις καλύτερες παραλίες για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού, τα Φαλάσαρνα, βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων και σε απόσταση 51 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Η οργανωμένη παραλία με τη λευκή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά –εδώ θα νομίσετε ότι κολυμπάτε σε πισίνα– η οποία έχει βραβευτεί πολλές φορές ως η ομορφότερη του νομού, αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλάρωση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Ένα από τα δυνατά σημεία της παραλίας είναι το ονειρικό ηλιοβασίλεμα που θα σας κρατήσει εδώ μέχρι το σούρουπο. Μάθετε ποιες είναι οι υπόλοιπες παραλίες της Κρήτης που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της βρετανικής Mirror στο www.greekguide.com