Τι γίνεται εάν πεθάνει κάποιος επιβάτης στη διάρκεια πτήσης

Τα «πρωτόκολλα» των εταιρειών και το μακάβριο σενάριο να κάθεσαι δίπλα του


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
14:27
22/03/2017
Τι γίνεται εάν πεθάνει κάποιος επιβάτης στη διάρκεια πτήσης
2
loading

Κάθε ταξιδιώτης που ανυπομονεί να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος και να απολαύσει την πτήση του θα ήθελε να μην καθίσουν δίπλα του διάφορα είδη συνεπιβατών που θα του χαλάσουν το ταξίδι, όπως ένα μωρό που κλαίει, κάποιος που μιλάει ακατάπαυστα ή κάποιος που ταξιδεύει για πρώτη φορά και είναι τρομοκρατημένος.

Υπάρχει όμως κι ένα χειρότερο σενάριο: ο νεκρός συνεπιβάτης.

Μπορεί να είναι μικρές οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος στον αέρα αλλά όχι μηδαμινές. Κι έτσι οι εταιρείες έχουν προβλέψει κάποιες διαδικασίες και γι’ αυτό το απευκταίο σενάριο.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κάποιο επιβάτη που βρίσκεται σε ιατρική ανάγκη» δηλώσει στο Travel & Leisure ο εκπρόσωπος της American Airlines Ross Feinstein σημειώνοντας πως μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαπιστώσει επίσημα τον θάνατο κάποιου. Δηλαδή, τεχνικά, κανείς δεν «πεθαίνει» επισήμως στον αέρα, εκτός κι αν υπάρχει γιατρός στην πτήση για να το πιστοποιήσει.

«Χρησιμοποιούμε τον ιατρικό εξοπλισμό που έχουμε στα αεροσκάφη και επικοινωνούμε με ιατρικό προσωπικό στο έδαφος» προσθέτει. «Οι αεροσυνοδοί μας είναι εκπαιδευμένοι για να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια σε κάποιον ταξιδιώτη που ίσως το χρειαστεί».

Εκπρόσωποι των εταιρειών JetBlue και Southwest Airlines περιέγραψαν παρόμοιες διαδικασίες χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις για το πρωτόκολλο διαχείρισης θανάτου.

Εάν ένας επιβάτης πεθάνει στη διάρκεια της πτήσης, το προσωπικό του αεροσκάφους θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει τον θάνατο ελέγχοντας τις ζωτικές ενδείξεις του, ωστόσο δεν μπορεί να ανακηρύξει κάποιον «νεκρό». Η «σορός» μεταφέρεται σε μια κενή σειρά καθισμάτων και καλύπτεται συνήθως με μια κουβέρτα. Αν δεν υπάρχουν όμως άδειες θέσεις, ο επιβάτης δένεται στο κάθισμά του και καλύπτεται εκεί με μια κουβέρτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι Singapore Airlines χρησιμοποιούσαν μια σειρά Airbus που διέθεταν έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο για το ενδεχόμενο θανάτου κάποιου επιβάτη. Αυτά τα αεροσκάφη όμως έχουν πλέον αποσυρθεί.

Αν σας πέρασε από το μυαλό πως θα μπορούσε ο νεκρός επιβάτης να μεταφερθεί στην τουαλέτα, εκπαιδευτής των British Airways το είχε αποκλείσει, σε ντοκιμαντέρ του BBC από το 2014. «Δεν μπορείς να βάλεις έναν νεκρό επιβάτη στην τουαλέτα» είχε πει. «Είναι έλλειψη σεβασμού πρώτα απ’ όλα ενώ η σορός δεν μπορεί να δεθεί για την προσγείωση. Αν πέσει από την τουαλέτα θα καταλήξει στο πάτωμα. Μετά θα πρέπει να διαλύσεις το αεροσκάφος για να βγάλεις τη σορό…».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar αχ λουλιτσα

  τι σορός τι σωρός;;
  μπογος αχρειαστος σαθρος
  αζήτητος και περιττος
  τροφη της σηψης κεχηνως
  περιττωμάτων σκευωρός
  και του ματαίου οιωνος
  ©Thanatos2017
  αφιερωμενο στις λυγαριες της δημοσιογραφιας και τα τριφυλα των μασας μιντια.....με καταλαβαινεις κυριε μπηστη μου,ετσι δεν ειναι;;

 2. avatar !!!!!!!+++++

  ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΕΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει