Γιατί τα διαβατήρια έχουν διαφορετικά χρώματα

Πώς ομάδες χωρών κατέληξαν σε ενιαίο χρώμα και ποιες είναι οι εξαιρέσεις


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
14:33
09/02/2016
Γιατί τα διαβατήρια έχουν διαφορετικά χρώματα
2
loading

Το χρώμα του διαβατηρίου που έχουν οι ταξιδιώτες στα χέρια τους είναι διαφορετικό ανάλογα με τη χώρα που το εκδίδει. Στην Ινδία για παράδειγμα, το χρώμα των ταξιδιωτικών εγγράφων είναι μπλε ενώ οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν με διαβατήρια σε μπορντό χρώμα.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, χρειάστηκαν εννέα μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας -η σημερινή Ε.Ε. με τα 28 μέλη- για να αποφασιστεί η υιοθέτηση του μπορντό χρώματος. Μόνο εξαίρεση η Κροατία που έχει μπλε διαβατήρια.

Η απόφαση ελήφθη το 1981 και λέγεται πως η Βρετανία τότε δυσφόρησε διαπιστώνοντας γαλλική επιρροή.

Τον Σεπτέμβριο του 1988 το γραφείο διαβατηρίων της Γλασκώβης εξέδωσε  τα πρώτα βρετανικά διαβατήρια με το κοινό ευρωπαϊκό χρώμα και αυτό επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 1991.

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Το κοινό χρώμα είχε στόχο οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και με τη λογική αυτή υπήρξαν μιμητές του από άλλες χώρες που ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Economist στη Νότιο Αμερική ήταν η Κοινότητα των Άνδεων (Βολιβία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού) που είχε φιλοδοξίες εξέλιξης όπως η ΕΕ και υιοθέτησε παρόμοιο χρώμα διαβατηρίων.

Η ίδια λογική του κοινού χρώματος ακολουθείτε και από άλλες ομάδες χωρών όπως το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα. Το κοινό χρώμα των διαβατηρίων τους, του «κεντροαμερικανικού» διαβατηρίου, είναι μπλε.

Υπάρχουν και οι χώρες που επιλέγουν το χρώμα του διαβατηρίου τους να θυμίζει τη σημαία τους, όπως η Ελβετία που έχει φωτεινά κόκκινα διαβατήρια και πολλές ισλαμικές χώρες που έχουν πράσινα, χρώμα που κυριαρχεί σε πολλές από τις σημαίες τους.

passport2

Κομμουνιστικά κράτη ή χώρες που βρίσκονταν υπό κομμουνιστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν κόκκινα διαβατήρια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις διαβατηρίων διαφορετικών χρωμάτων στην ίδια χώρα: για παράδειγμα στις ΗΠΑ οι περισσότεροι έχουν σκούρο μπλε διαβατήριο αλλά εκείνοι που εργάζονται για την κυβέρνηση και το στρατό και οι οικογένειές τους μπορεί να έχουν διαβατήρια σε καφέ ή σκούρο κόκκινο χρώμα.

Λιγότερο συνηθισμένα είναι τα μαύρα διαβατήρια που χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες.

passport3

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Χρήστος

    Η ίδια λογική του κοινού χρώματος ακολουθείτΑΙ,
    Άιντε !!

    1. avatar Markk

      Συγνώμη για την αρνητική, λάθος χεράκι πάτησα, θετική ήθελα να βάλω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει