«Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η ενιαία ψηφιακή αγορά μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον ανάπτυξη 415 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Ε.Ε., πολλές νέες θέσεις εργασίας και μια σύγχρονη κοινωνία “της γνώσης”. Αντίστοιχα, μια ολοκληρωμένη στρατηγική “ψηφιοποίησης” του δημόσιου τομέα μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και τηλεπικοινωνιακές υποδομές», δήλωσε ο Executive Director Ρυθμιστικών Θεμάτων ΟΤΕ, κ. Κωνσταντίνος Πλούμπης, κατά τη διάρκεια του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Πλούμπης αναφέρθηκε στη σημασία των δικτύων νέας γενιάς, που αναμένεται να αποτελέσουν το όχημα για τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς εντός Ε.Ε. σαν αντίβαρο στους ΟΤΤ’s (Over The Tops, δηλαδή εταιρειών του διαδικτύου, όπως Google, Facebook, Whatsapp κ.λπ.).

Η νέα αγορά αυτή θα δώσει τεράστια ώθηση μέσω επενδύσεων σε ανερχόμενους κλάδους της ψηφιακής οικονομίας, όπως το Internet of Things, τα Big Data, το Cloud Computing, αλλά και σε παραδοσιακούς τομείς όπως αυτοί της ενέργειας και της υγείας.

Το Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά, συγκεντρώνοντας σημαντικούς ομιλητές από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά στελέχη. Επικεντρώθηκε σε θέματα μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα και ανάπτυξης εφαρμογών, υποδομών και υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.