Μια μεικτή ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση με την επιχειρηματική ιδέα «Swim.me» στο Διαδικτυακό Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021». Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «JA Start Up», στο οποίο συμμετέχουν 15.000 φοιτητές από 300 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Την ομάδα Swim.me αποτελούν φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (Παναγιώτα Δεδούση, Δημήτρης Λάμπρος και Ευάγγελος Γεωργακίλας), φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ (Ράνια Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη) και ένας φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ (Αναστάσιος Καραμούτσος).

Η επιχειρηματική ιδέα «Swim.me» περιλαμβάνει ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια, που προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο) στα γυαλάκια, ο αθλητής ειδοποιείται με αντίστοιχες δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και για την σχετική του θέση στη διαδρομή. Παράλληλα, η σύνδεση με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες στο σκουφάκι, προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα. Τέλος, μέσω IoT εφαρμογής στο κινητό του χρήστη, υπάρχουν δεδομένα και analytics για την απόδοση και την εξέλιξη του στις προπονήσεις.

Η συσκευή, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες κολυμβητές αλλά και σε παιδιά με ολική ή μερική τύφλωση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για πλήρη αυτονομία στην πισίνα και ενισχύοντας την ψυχολογική τους διάθεση.

Πηγή φωτογραφίας: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα διεκδικώντας διάκριση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό JA Europe Enterprise Challenge 2021, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας του JA Europe GEN-E, 29/6-15/7 στη Λιθουανία. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο αξίας 3.000 ευρώ.