Μόλις το 5% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, ευθύνεται για το 90% των συνολικών εκπομπών ρύπων από οχήματα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Carlos III de Madrid της Ισπανίας.

Φαίνεται λοιπόν πως είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα οχήματα που προκαλούν την ατμοφαιρική ρύπανση και γι αυτό το λόγο οι ερευνητές βοήθησαν στο σχεδιασμό ενός συστήματος καμερών που «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο τις εκπομπές ρύπων στους αυτοκινητόδρομους και τις λεωφόρους.

Οι χρήστες του συστήματος μπορούν να δουν τις εκπομπές κάθε οχήματος ξεχωριστά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τη χρήση αυτών των δεδομένων, η Πολιτεία θα μπορεί να εφαρμόσει νέες πολιτικές μειώνοντας τη χρήση ρυπογόνων οχημάτων.

Παρόλο που υπάρχουν παρόμοια τέτοια μηχανήματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το πρώτο σύστημα καμερών που μπορεί να αναλύσει δεδομένα σε πάνω από δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Το σύστημα, που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει το δρόμο της μαζικής παραγωγής, είναι ικανό να δώσει στατιστικά όπως η κίνηση στους δρόμους.