Από ότι φαίνεται οι «γίγαντες» της τεχνολογίας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους (και τα κεφάλαιά τους) με σκοπό να δώσουν κίνητρο στις ιατρικές έρευνες πάνω στη θεραπεία σημαντικών ασθενειών αλλά και την «επέκταση της ζωής».

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg μαζί με τη γυναίκα του Priscilla Chan, συμμαχούν με τον συνιδρυτή της Google Sergey Brin και τη γυναίκα του Anne Wojcicki που ίδρυσε την 23andMe, τον πρόεδρο της Apple Art Levinson και το Ρώσο επενδυτή Υuri Milner, στην δημιουργία του «BreakthroughPrize Foundation».

Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επιβραβεύει με πέντε βραβεία των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, τον χρόνο, τους επιστήμονες που θα καταφέρουν να κάνουν τεράστια βήματα σε τομείς όπως αυτός της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας αλλά και άλλους σχετικούς με τον τομέα της υγείας.

Ο Sergey Brin ανακοίνωσε τα βραβεία για τα οποία μάλιστα δήλωσε πως «η θεραπεία μίας ασθένειας θα πρέπει να αξίζει περισσότερο από ότι ένα touchdown (γκολ στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο)». Για τα εγκαίνια του οργανισμού, τα βραβεία ανήλθαν στα 33 εκατομμύρια δολάρια, βραβεύοντας 11 επιστήμονες, με 3 εκατομμύρια τον καθένα, για τις έρευνές τους πάνω στο γενετικό υλικό, την θεραπεία του καρκίνου και τα βλαστοκύτταρα.