Ένας φοιτητής του Media Lab του MIT, ο Natan Linder μαζί με συναδέλφους του εδώ και καιρό αναπτύσσουν μια πρωτότυπη συσκευή που χρησιμοποιεί μια κοινή λάμπα για την υλοποίηση ενός νέου επαναστατικού είδους διεπαφής χρηστών υπολογιστών.

Η συσκευή ονομάζεται LuminAR και μπορεί να προβάλλει διαδραστικές εικόνες πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια αλλά και να αναγνωρίζει το πότε τα δάκτυλα ή τα χέρια του χρήστη «αγγίζουν» οποιοδήποτε στοιχείο πάνω σε αυτές τις εικόνες. Ο Linder περιγράφει την LuminAR ως ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας επειδή οι εικόνες και τα γραφικά που προβάλλει μπορούν να αλλάξουν την λειτουργία οποιασδήποτε επιφάνειας, ενός γραφείου για παράδειγμα, μετατρέποντας την ουσιαστικά σε οθόνη αφής.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα, έναν προβολέα και το αντίστοιχο λογισμικό που αναλαμβάνει να αναγνωρίζει αντικείμενα και να προβάλλει εικόνες επάνω τους και γύρω τους. Μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως scanner ενώ διαθέτει και συνδεσιμότητα WiFi για σύνδεση στο internet προκειμένου να εκτελέσει αρκετές από τις δυνατότητες του, όπως την αναγνώριση αντικειμένων.

Η χρήση του LuminAR μάλιστα δεν περιορίζεται στο περιβάλλον ενός γραφείου. Ένα από τα demo για την χαρουσίαση των χαρακτηριστικών του περιελάμβανε ένα ράφι σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών, με την συσκευή να προβάλλει τις τιμές δίπλα στα προϊόντα και τους χρήστες να μπορούν πατώντας επάνω στο αντίστοιχο κουμπί να λάβουν πληροφορίες για το προϊόν.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με τον τρόπο που (το LuminAR) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μηχανικούς και σχεδιαστές» είπε ο Linder. Ο ίδιος πιστεύει πως η εφεύρεση του θα είναι χρήσιμη για οποιαδήποτε δημιουργική εργασία περιλαμβάνει χρήση χαρτιού και υπολογιστών.

Τα αρχικά πρωτότυπα της συσκευής περιελάμβαναν ακόμα έναν μηχανικό βραχίονα για την στήριξη της, οι ερευνητές όμως προς το παρόν επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του λαμπτήρα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μειώνεται το κόστος του LuminAR, αλλά είναι και πιο εύκολη η υιοθέτηση του. «Έχει μηδενικό κόστος υιοθέτησης» εξηγεί ο Linder, «απλά αλλάζετε τον λαμπτήρα».

Αν και η ιδέα αυτής της υλοποίησης μπορεί να φαίνεται κάπως τραβηγμένη, ήδη πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πειραματίζονται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διεπαφής, ελπίζοντας να ανακαλύψουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους.