H Tetra Pak, η κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας υγρών τροφίμων στον κόσμο, συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια δραστηριοποίησης.

Από το 1952 έως σήμερα, η Tetra Pak παγκοσμίως επενδύει σταθερά στην έρευνα και την καινοτομία παρουσιάζοντας διαρκώς πρωτοποριακές τεχνολογίες και νέα προϊόντα με στόχο την ασφαλή διάθεση τροφίμων σε όλο τον κόσμο και την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας τροφίμων και των καταναλωτών για σύγχρονες λύσεις συσκευασίας.

Παράλληλα, εφαρμόζει πρωτοπόρες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη της αλυσίδα παραγωγής και πραγματοποιεί προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Η ιστορία της Tetra Pak ανά τομέα δραστηριότητας

Προϊόντα και τεχνολογία: Η Tetra Pak, ξεκινώντας το ταξίδι της το Σεπτέμβριο του 1952 στη Σουηδία με την πρώτη γεμιστική μηχανή Tetra Classic, διαθέτει σήμερα ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων συσκευασίας, διαθέτοντας ανά τον κόσμο 229 συσκευασίες, 7.000 συνδυασμούς συσκευασίας, 8.700 μονάδες συσκευασίας και 66.000 μονάδες επεξεργασίας. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει λάβει 5.100 διπλώματα τεχνολογικής ευρεσιτεχνίας για τη συσκευασία και επεξεργασία υγρών και στερεών τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: Τη δεκαετία του 1960, πρώτη η Tetra Pak εισήγαγε στην αγορά την ασηπτική συσκευασία, η οποία αναγνωρίστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων ως η σημαντικότερη καινοτομία τροφίμων του 20ου αιώνα. Η εταιρεία δημιούργησε έτσι σημείο αναφοράς στην ασφάλεια των συστημάτων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων και αποτελεί σήμερα αναγνωρισμένο συνεργάτη διεθνών οργανισμών ασφάλειας τροφίμων, όπως της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Επιπλέον, έχει δημιουργήσει κέντρα ανάπτυξης προϊόντων σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους πελάτες να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν λύσεις παραγωγής σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα.

Περιβάλλον και βιωσιμότητα: Ο ιδρυτής της Tetra Pak, Dr. Ruben Rausing, πίστευε πως “μια συσκευασία πρέπει να εξοικονομεί περισσότερα από όσο κοστίζει”. Αυτή η αρχή αποτέλεσε τη βάση όχι μόνο της εξοικονόμησης πολύτιμης τροφής και άλλων πόρων, αλλά και της ηγετικής θέσης που κατέλαβε η εταιρεία σε θέματα διαχείρισης συσκευασιών τη δεκαετία του 1970, στο θέμα των εργοστασιακών εκπομπών τη δεκαετία του 1980, στην ανακύκλωση τη δεκαετία του 1990 και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας τη δεκαετία του 2000.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Εδώ και 50 χρόνια, η Tetra Pak συμμετέχει σε προγράμματα παροχής γάλακτος σε σχολεία σε όλο τον κόσμο. Μέσω της εξειδικευμένης μονάδας Food for Development (FfDO) που δημιούργησε τη δεκαετία του 1960 και η οποία συνεργάζεται στενά με κυβερνήσεις, αναπτυξιακούς οργανισμούς, ΜΚΟ, τοπικούς γαλακτοκομικούς παραγωγούς και αγρότες, η Tetra Pak παρέχει 6,7 δισεκατομμύρια συσκευασίες γάλακτος και άλλων ροφημάτων σε 51 εκατομμύρια παιδιά σε σχολεία σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Mε αφορμή των εορτασμό των 60 χρόνων και με στόχο να τιμήσει τη συμβολή των ανθρώπων της μέχρι σήμερα, η Tetra Pak ξεκινά μια δημιουργική αναδρομή στις μεγαλύτερες καινοτομίες της μέσα από μια σειρά videos που αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Τα video με τίτλο «Ιστορίες Καινοτομίας» θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών στην ιστοσελίδα www.tetrapak.com.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Tetra Pak, κ. Dennis Jönsson, δήλωσε: «Εδώ και 60 χρόνια, η Tetra Pak βασίζεται στην αρχή πως, η καινοτομία πρέπει να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Τα προϊόντα, τα επιτεύγματα μας στην ασφάλεια τροφίμων, οι περιβαλλοντικές δράσεις και τα κοινωνικά μας προγράμματα αποτελούν ζωντανά παραδείγματα των καινοτομιών μας που έχουν αντίκτυπο σε εκατομμύρια κόσμου παγκοσμίως. Η σειρά «Ιστορίες Καινοτομίας» τιμά όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν την προσωπική τους εμπειρία».