Το μυστικό πίσω από τον τρόπο δημιουργίας του περίφημου πορτρέτου Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποκάλυψαν επιστήμονες του Εργαστηρίου του Κέντρου Έρευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας καθώς και της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Συγχροτρόνιου Ακτινοβολίας.

Χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες για τη μελέτη του πίνακα, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τα στρώματα βερνικιού και μπογιάς.Το βερνίκι, αναμεμειγμένο με ελαφρώς διαφορετικά χρωστικά, παρήγε το χαρακτηριστικό ελαφρύ θόλωμα και τις σκιές γύρω από το στόμα, που δίνουν στη Μόνα Λίζα το ελάχιστα εμφανές χαμόγελό της, που δείχνει να εξαφανίζεται όταν το κοιτά κανείς απευθείας.

Χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες για τη μελέτη του πίνακα, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τα στρώματα βερνικιού και μπογιάς που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα σε διαφορετικές περιοχές του στόματος. Με το στέγνωμά του να κρατάει μήνες, το συγκεκριμένο εφέ πρέπει να επιτεύχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Υποπτεύονται επίσης οι επιστήμονες ότι ο ντα Βίντσι χρησιμοποίησε τα χέρια του για να το απλώσει στους πίνακές του, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια πινέλου ή άλλα ορατά περιγράμματα.