Ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση μπαταριών, με την ονομασία Siestorage, έχει δοκιμάσει με επιτυχία και έχει θέσει σε λειτουργία η Siemens, για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ενέργειας κοινής ωφέλειας Enel.

Το σύστημα είναι ενσωματωμένο στο σταθμό τροφοδοσίας του νησιού Βεντοτένε, που βρίσκεται στη Μεσόγειο. Όλα τα εξαρτήματα είναι ενσωματωμένα απευθείας στο δίκτυο διανομής του νησιού και, χάρη σε μια έξυπνη μονάδα ελέγχου, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Enel, παρέχει μια πιο οικονομική και αποδοτική λειτουργία σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα. Επιπλέον, το Siestorage χρησιμοποιεί ενσωματωμένους μετατροπείς για τη σταθεροποίηση της συχνότητας και της τάσης του δικτύου του νησιού. Το εγκατεστημένο σύστημα περιλαμβάνει επίσης τους μετασχηματιστές και τους διακόπτες χαμηλής τάσης. Το σύστημα αποθήκευσης που βασίζεται σε μπαταρία ιόντων λιθίου έχει απόδοση 500 kW και χωρητικότητα αποθήκευσης 600 kWh.

Το νησί Βεντοτένε έχει έκταση 153 εκταρίων και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης. Δεν συνδέεται με το ιταλικό εθνικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και μέχρι τώρα η τροφοδοσία του νησιού σε ενέργεια γινόταν από τέσσερις γεννήτριες ντίζελ και από διάσπαρτες οικιακές φωτοβολταϊκές μονάδες. Η διαχείριση του δικτύου του νησιού είναι εγγυημένη από την έξυπνη μονάδα ελέγχου που προβλέπει τη βέλτιστη διαλειτουργικότητα του συστήματος αποθήκευσης, της παραγωγής και της κατανάλωσης, τα οποία συνεχώς προσαρμόζονται με βάση την πραγματική ζήτηση.

Αυτό εξασφαλίζει ότι ειδικά οι γεννήτριες ντίζελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, διότι τα βραχυπρόθεσμα φορτία αιχμής καλύπτονται ενεργειακά από το σύστημα αποθήκευσης και όχι από τις γεννήτριες. Στις περιόδους εκτός αιχμής, είναι επίσης δυνατό οι γεννήτριες ντίζελ να απενεργοποιηθούν εντελώς. Αυτό εξοικονομεί καύσιμα, επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, ελαχιστοποιεί τη συντήρηση και μειώνει τα αποθέματα των καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερες εκπομπές CO2 και σημαντικά μειωμένη κατανάλωση καυσίμου ντίζελ, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί ειδικά στο νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Η εφαρμογή του Siestorage στο δίκτυο του Βεντοτένε προορίζεται επιπλέον για να εξισορροπούνται οι διακυμάνσεις της συχνότητας και της τάσης μέσω μετατροπέα που είναι ενσωματωμένος στο σύστημα αποθήκευσης, και έτσι να σταθεροποιείται το δίκτυο του νησιού. Επιπλέον, αυτό προετοιμάζει το δίκτυο για μελλοντικές εφαρμογές, όπως είναι οι σταθμοί φόρτισης που θα μπορούν να χρεώνουν ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς. Ένας άλλος στόχος είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα του συνόλου του δικτύου του νησιού, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει την κυμαινόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πιο αποτελεσματικά.

Το σύστημα αποθήκευσης βοηθά επίσης στη συντήρηση των γεννητριών, γιατί αυτές μπορούν να αποσυνδεθούν από το δίκτυο κατά τις περιόδους συντήρησης, ενώ το νέο σύστημα αναλαμβάνει προσωρινά την παροχή. Τέλος, στην περίπτωση διακοπής ρεύματος, το Siestorage μπορεί να βοηθήσει σε μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση του δικτύου του νησιού, χάρη στη δυνατότητα επανεκκίνησης από ολική διακοπή.