Ο σούπερ υπολογιστής της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του παιγνιδιού go στο πρώτο από μία σειρά ματς που θα κρίνει ποιος είναι ο ισχυρότερος, ο άνθρωπος ή η μηχανή.

Έπειτα από μία παρτίδα που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, ο Λι Σε-Ντολ, που κυριαρχεί στο παιγνίδι go εδώ και μία δεκαετία, αποφάσισε να εγκαταλείψει καταλαβαίνοντας ότι δεν μπορεί πια να ξεφύγει από τον υπολογιστή AlphaGo.

Το πρώτο αυτό από μία σειρά πέντε ματς πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Σεούλ και μεταδόθηκε με live streaming, ενώ τα τοπικά καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν συνέχεια την εξέλιξη.

Ο AlphaGo, που κατασκευάσθηκε από τη θυγατρική της Google DeepMind, έγινε τον Οκτώβριο το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή που νίκησε άνθρωπο στο αρχαίο ασιατικό αυτό παιγνίδι στρατηγικής. Ομως, ο Λι Σε-Ντολ, 18 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, θεωρείται πολύ δύσκολος αντίπαλος για μία μηχανή στο παιγνίδι αυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το πολυπλοκότερο που υπάρχει και είναι δημοφιλές σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Το go παίζεται με δύο παίκτες που κινούν λευκά και μαύρα πιόνια σε έναν πίνακα χωρισμένο σε τετράγωνα με στόχο να κερδίσουν μεγαλύτερο έδαφος.

Η επιτυχία του υπολογιστή AlphaGo οφείλεται στο γεγονός ότι έχει την ικανότητα να μαθαίνει μόνος του, με τον τρόπο που μαθαίνει ο άνθρωπος, πράγμα που αποτελεί σημείο καμπής στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν κάνει βήματα στην ανάπτυξη υπολογιστών που σκέφτονται και μαθαίνουν με τον ανθρώπινο μηχανισμό με στόχο η Τεχνητή Νοημοσύνη να συνδράμει κάποια μέρα τον άνθρωπο σε τομείς όπως η ιατρική και η επιστημονική έρευνα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.