Παλιότερα η λέξη που πάντα χρησιμοποιούσαμε όταν θέλαμε να αναφερθούμε στην τεχνολογία ήταν… έξυπνο (smart). Έξυπνο ρολόι, κινητό, ζυγαριά, γυαλιά.. Πλέον αυτό έχει αλλάξει, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει τραβήξει όλο το ενδιαφέρον και τα αρχικά της, AI, είναι μπροστά από κάθε νέα συσκευή που υπόσχεται ότι θα αλλάξει τη ζωή μας.

Φυσικά, ήταν αδύνατο να ξεφύγει κανείς από την AI στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο στο Λας Βέγκας, στην οποία φέτος συμμετείχαν αριθμός ρεκόρ 14.00 νεοφυών επιχειρήσεων με 135.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Ιδού, κάποια από τα AI gadgets που ξεχώρισαν

Ο κάδος AI

Η ιταλική νεοφυής επιχείρηση Ganiga παρουσίασε έναν κάδο απορριμμάτων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει τον τύπο των απορριμμάτων που τοποθετούνται σε αυτόν μέσω μιας κάμερας. Στη συνέχεια, απορρίπτονται στο κατάλληλο σημείο.

Ο έξυπνος κάδος, με την ονομασία Hoooly, «μεγιστοποιεί το σύστημα ανακύκλωσης» και μπορεί επίσης να καταγράφει δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση των απορριμμάτων, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο προφίλ των συνηθειών των απορριμμάτων, δήλωσε στο Euronews Next, ο Nicolas Lorenzo Zeoli, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Ganiga.

Όσο για την τιμή, υπάρχουν δύο εκδόσεις του κάδου και κυκλοφορούν σε διαφορετικά μεγέθη. Το κόστος διαμορφώνεται σε περίπου 4.000 ευρώ, το οποίο η εταιρεία ελπίζει να μειώσει καθώς η εταιρεία επεκτείνεται.

Ο βοηθός HR

Η γαλλική νεοφυής επιχείρηση Obo-World διαθέτει έναν εικονικό βοηθό ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση των υποψηφίων για θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία λέει ότι δεν αντικαθιστά τους υπεύθυνους προσλήψεων ανθρώπινου δυναμικού, αλλά τους εξοικονομεί το 80% του χρόνου κατά την πρόσληψη, καθώς ο εικονικός βοηθός ελέγχει τους υποψηφίους για τις θέσεις εργασίας.

«Η αναζήτηση υποψηφίων για να δούμε αν ενδιαφέρονται για τη θέση εργασίας, αν έχουν τα κατάλληλα προσόντα καθώς και ο έλεγχος για το αν ακόμη εξακολουθούν να ψάχνουν για μια θέση εργασίας απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής Mathieu Masclez.

Ο Obo, ο γλυκύτατος, ουδέτερος ως προς το φύλο «εικονικός πράκτορας», σαρώνει τα βιογραφικά για να δημιουργήσει έναν πίνακα αποτελεσμάτων με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια της θέσης εργασίας μέσα σε λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια ενημερώνει τον υπεύθυνο προσλήψεων για το ποιοι είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι και εκείνος θα κάνει έπειτα τη συνέντευξη με τους υποψηφίους.

Ο ανιχνευτής υγείας κατοικίδιων ζώων

Παίρνοντας αφορμή από την ιδέα ενός έξυπνου ρολογιού, η Invoxia κυκλοφόρησε ένα gadget για να κάνει τα κολάρα σκύλων και γατών πιο έξυπνα. Μπορεί να μετρήσει την υγεία και τη δραστηριότητα του κατοικίδιου ζώου σας. Τοποθετείται σε οποιοδήποτε υπάρχον κολάρο και ζυγίζει μόλις 36 γραμμάρια.

Το gadget, που ονομάζεται Minitailz, ανιχνεύει πόσο το κατοικίδιό σας κοιμάται, τρέχει, περπατάει, τρώει, πίνει, ακόμα και γαβγίζει. Μετρά επίσης τον ρυθμό αναπνοής και τον καρδιακό παλμό του κατοικίδιου ζώου σας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Clement Moreau .

Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να διαβαστούν μέσω της εφαρμογής, η οποία μπορεί να σας στείλει ειδοποιήσεις και να σας πει πού βρίσκεται το κατοικίδιό σας.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει εξατομικευμένες αναφορές για τα κατοικίδια ζώα και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ζώο. Η AI χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στην ανάλυση των κινήσεων και του καρδιακού ρυθμού της γάτας ή του σκύλου σας.

Το όργανο παρακολούθησης της ανθρώπινης υγείας

Η καναδική εταιρεία NuraLogix λέει ότι μπορεί να μετρήσει την υγεία σας σε μια selfie που διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη συναισθημάτων, δηλαδή μπορεί να διαβάσει τα συναισθήματά σας, για να αναγνωρίσει φυσιολογικούς και ψυχολογικούς βιοδείκτες.

Τα δεδομένα που συλλέγονται, τα οποία μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση, μπορούν στη συνέχεια να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και την ηλικία του δέρματός σας.

Το μαξιλάρι AI

Για τη μείωση του ροχαλητού, το Motion Pillow μπορεί να διακρίνει όλες τις διαταραχές θορύβου και να αναγνωρίζει ακόμη και διαφορετικούς τύπους συχνοτήτων ροχαλητού. Λειτουργεί διογκώνοντας απαλά το μαξιλάρι, που είναι κατασκευασμένο με αφρό μνήμης, ώστε να μετακινήσετε το κεφάλι σας και να σταματήσετε το ροχαλητό.

Μπορεί ακόμη να καταγράψει και να αναπαράγει μια ηχογράφηση του ροχαλητού, ώστε να έχετε μια εικόνα για το τι ανέχεται ο σύντροφός σας.

Το R1 που θέλει να καταργήσει τα τηλέφωνα

Πέρα από όλες τις καθημερινές ή μη συσκευές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, το gadget που φαίνεται να προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή είναι ένα εναλάκτικό smartphone που μοιάζει με παιχνίδι Playmobil.

Το R1 είναι ένας AI «σύντροφος τσέπης» που κοστίζει 199 δολάρια και ισχυρίζεται ότι έχει πουλήσει περισσότερες από 40.000 μονάδες σε προπαραγγελία την τελευταία εβδομάδα.

Ο δημιουργός του, η Rabbit, που έχει συγκεντρώσει 30 εκατ. δολάρια από επενδυτές, το περιγράφει ως μια νέα γενιά συσκευής σε σύγκριση με το απλό τηλέφωνο. Ισχυρίζεται ότι έχει εκπαιδευτεί σε υπάρχουσες διεπαφές, όπως οι εφαρμογές, και ότι η συσκευή, που ενεργοποιείται με τη φωνή, μπορεί να εκτελεί εργασίες -κρατήσεις εισιτηρίου τρένου ας πούμε- για λογαριασμό του χρήστη.

Το Rabbit R1 μπορεί να ξεκινήσει μια λίστα αναπαραγωγής Spotify ή να καλέσει ένα ταξί με το πάτημα ενός κουμπιού.