Ο Ντένις Μπέργκαμπ είναι ένας από τους καλύτερους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αλλά είναι και αυτός που έμεινε στην ιστορία σαν ο… μη ιπτάμενος Ολλανδός.

Ο λόγος; Η φοβία του για τα αεροπλάνα. Μια φοβία που είχε επιπτώσεις και στην καριέρα του, όπως και στην Άρσεναλ, την ομάδα του, αφού απουσίαζε από αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο Μπέργκαμπ πήγαινε οδικώς σε κάποια χώρα κοντά στην Αγγλία ή στην Ολλανδία, όταν επρόκειτο για αγώνες της εθνικής ομάδας, αλλά όταν το ταξίδι ήταν μακρινό, απλά απουσίαζε. Και αυτή ήταν μια σημαντική απώλεια για την ομάδα του, αφού μιλάμε για έναν παίκτη που έκανε τη διαφορά και δε φοβόταν κανέναν αντίπαλο. Φοβόταν, όμως, τα αεροπλάνα…

Σύμφωνα με τον «μύθο» αλλά και με βάση όσα έχει γράψει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, όπου η αλήθεια είναι πως δε λύνει 100% το μυστήριο, αυτός ο φόβος δημιουργήθηκε στο Μουντιάλ του 1994. Η αποστολή της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας έπρεπε να πετάξει από μια πόλη των ΗΠΑ σε μια άλλη, όταν ξαφνικά ένας συμπαίκτης του άρχισε να φωνάζει ότι στο αεροπλάνο υπάρχει βόμβα. Την ώρα που το έκανε αυτό, για κακή τύχη του Μπέργκαμπ, το αεροπλάνο έπεσε σε κενά αέρος.

Τελικά όλα πήγαν καλά και η πτήση ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα, αλλά ήταν και η τελευταία του Μπέργκαμπ, ο οποίος από τότε δεν ξαναμπήκε σε αεροπλάνο.