«Η μετριοφροσύνη», έχει πει κάποτε ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός, Φρίντριχ Σίλερ «δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ικανοποίηση να κρύβει κανείς τον εγωισμό του».

Στην περίπτωση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Το “εγώ” συμβαδίζει με το ταλέντο, δεν χωράνε λέξεις όπως «μετριοφροσύνη» και «ταπεινότητα».

Ο Σουηδός επιθετικός συγκαταλέγεται στους μάγους της μπάλας, αυτούς για τους οποίους θα πλήρωνες ευχαρίστως υψηλό αντίτιμο για να τον δεις να “κεντάει” στον αγωνιστικό χώρο.

Με ένα σωρό τίτλους στο παλμαρέ του σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο και πάνω από 500 γκολ στο ενεργητικό του, κάποια εκ των οποίων «χάρμα ιδέσθαι», ο 36χρονος στράικερ έχει τον τρόπο να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ακόμα και όταν δεν πρωταγωνιστεί εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Το θέμα που έχει προκύψει με το αν τελικά θα τον δούμε ή όχι στο Μουντιάλ της Ρωσίας και ο τρόπος που το χειρίζεται, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις της Εθνικής ομάδας της Σουηδίας.

«Θα πάω σίγουρα στη Ρωσία, τι Μουντιάλ θα ήταν χωρίς εμένα;», δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ στο «ABC», γεγονός που δεν άρεσε σε κάποια μέλη της Εθνικής ομάδας.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του τερματοφύλακα της Γκινγκάμπ Καρλ Γιόχαν Γιόνσον που ανέφερε μιλώντας σε γαλλική εφημερίδα: «Είναι ένας εγωιστής, ένας ατομιστής ως άνθρωπος και ως παίκτης. Εμείς, αντίθετα, είμαστε μια ομάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν κληθεί θα παίξει καλά, αλλά θα πρέπει να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι μας, γιατί τα πάντα θα πρέπει να υποτάσσονται σ ‘αυτόν και στο παιχνίδι του».

Ο Ζλάταν, είναι αυτός που είναι, με τα καλά του και με τα στραβά του. Είναι ο «θεός», κατά τα λεγόμενά του, αυτός που έχει πάντα μια… πληρωμένη απάντηση να δώσει σε ότι κι αν τον ρωτήσουν.

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΙΜΟΒΙΤΣ

Γιατί πέρα από το αδιαμφισβήτητο ποδοσφαιρικό του ταλέντο διακρίνεται και για τις φαρμακερές ατάκες του.

Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές που έχει κατά καιρούς εκστομίσει…

Το 2000 του ζήτησαν να δοκιμαστεί στην Άρσεναλ…

«Σε καμία περίπτωση, ο Ζλάταν δεν κάνει οντισιόν. Είναι ‘είτε με γνωρίζεις, είτε δε με γνωρίζεις κι αν δε με γνωρίζεις σημαίνει πως δεν μπορεί να με θέλεις».

Όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος να κάνει μια πρόβλεψη για μια αναμέτρηση…

«Μόνο ο θεός ξέρει… Του μιλάτε αυτή τη στιγμή».

Τύφλα να χει το FIFA 16…

«Δεν νομίζω ότι μπορείς να πετύχεις τόσο εντυπωσιακά γκολ όπως αυτά του Ζλάταν σε ένα βιντεοπαιχνίδι, αν και στις μέρες μας αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ ρεαλιστικά».

«Μπορώ να αγωνιστώ και στις 11 θέσεις γιατί ο καλός παίκτης μπορεί να παίξει παντού».

Ακόμα τον θυμάται ο Στεφάν Ανσό της Λίβερπουλ…

«Πρώτα πήγα αριστερά, το έκανε κι αυτός. Μετά πήγα δεξιά, το ίδιο κι αυτός. Μετά πήγα ξανά αριστερά και αυτός πήγε να αγοράσει χοτ ντογκ».

Σε ένα φιλικό της Σουηδίας με την Ολλανδία ήρθε σε αντιπαράθεση με τον συμπαίκτη του στον Άγιαξ, Ράφαελ φαν ντερ Φααρτ, που τραυματίστηκε σε μια κόντρα που είχαν. Ο Ολλανδός, μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι το έκανε εσκεμμένα.

«Δεν σε τραυμάτισα σκόπιμα και το ξέρεις αυτό. Αν με κατηγορήσεις ξανά θα σου σπάσω και τα δυο πόδια και τότε θα το κάνω σκόπιμα».

«Αγαπημένος» του προπονητής ο Πεπ Γκουαρντιόλα, χωρίς αμφιβολία…

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΙΜΟΒΙΤΣ

«Όταν με αγοράζεις, αγοράζεις μια Ferrari. Αν οδηγείς Ferrari βάζεις το καλύτερο καύσιμο στο ντεπόζιτο, βγαίνεις στον αυτοκινητόδρομο και πατάς τέρμα το γκάζι. Ο Γκουαρδιόλα γεμίζει με ντίζελ και βγαίνει βόλτα στην εξοχή. Θα έπρεπε να αγοράσει ένα Fiat».

«Τότε ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε τις φιλοσοφίες του. Με το ζόρι τον άκουγα. Γιατί έπρεπε να το κάνω; Ήταν προχωρημένες μ$%^& για αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, τέτοια πράγματα».

«Ο Γκουαρδιόλα με κοίταζε επίμονα και τα έχασα. Σκέφτηκα ‘είναι εχθρός μου, ξύνοντας το φαλακρό του κεφάλι!. Του φώναξα τότε δεν έχεις αρχ#$%^!’ και πιθανότατα χειρότερα πράγματα από αυτό».

«Οι άνθρωποι με βρίζουν. Έχω ακούσει τόσα πολλά ‘σκ#$%’ όλα αυτά τα χρόνια ‘γαμ#$%^ τσιγγάνε’, πράγματα για τη μητέρα μου, διάφορα τέτοια. Σε τέτοιες περιπτώσεις ανταποδίδω με το σώμα μου, όχι με λόγια».

«Ο τραυματίας Ζλάταν είναι σοβαρό πρόβλημα για οποιαδήποτε ομάδα».

Όταν το 2012 αποφάσισε να αγωνιστεί στο γαλλικό Πρωτάθλημα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Είναι αλήθεια δεν γνωρίζω πολλά για τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εδώ, αλλά αυτοί σίγουρα ξέρουν ποιος είμαι».

Όταν τον ρώτησαν που θα εγκατασταθεί με την οικογένειά του στο Παρίσι.

«Κοιτάζουμε για διαμέρισμα. Αν δεν βρούμε τίποτα, τότε θα αγοράσουμε ένα ξενοδοχείο».

Ερωτηθείς για το μέλλον του στην Παρί Σεν Ζερμέν

«Δεν πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τον πύργο του Άιφελ με το άγαλμά μου, ακόμα και οι ιδιοκτήτες της ομάδας. Αλλά αν το κάνουν, θα μείνει εδώ. Το υπόσχομαι!».

Φεύγοντας από την Παρί…

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΙΜΟΒΙΤΣ

«Ήρθα σαν ήρωας, φεύγω σαν θρύλος».

Όχι και η πιο σικ απάντηση όταν ρωτήθηκε για το πως πρέπει να αμείβονται οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο.

«Δώστε τους ένα ποδήλατο με το αυτόγραφό μου και θα είναι αρκετό».

Αγγίζει την τελειότητα…

«Δεν μπορώ παρά μόνο να γελάσω με το πόσο τέλειος είμαι».

«Σουηδικό στυλ; Όχι. Γιουγκοσλάβικο στυλ; Όχι φυσικά. Είναι το Ζλάταν-στυλ».

Τον ρώτησαν κάποτε τι δώρο πήρε στην τότε αρραβωνιαστικιά του.

«Τι εννοείς ‘τι δώρο’; Έχει τον Ζλάταν».

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε και ο Μπέκαμ…

«Στα αποδυτήρια βλέπαμε την λίστα με τα τραγούδια που άκουγε. Ήταν γεμάτη με Τζάστιν Μπίμπερ, με Τζόνας Μπράδερς και Σελένα Γκόμεζ. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι ακόμα και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν έχει καλό γούστο σε όλα».

«Είναι αλήθεια, αγόρασες Porsche;», τον ρώτησε κάποιος.

«Όχι φυσικά. Παρήγγειλα ένα αεροπλάνο. Είναι πολύ πιο γρήγορο».

«Ο Μουρίνιο είναι το αντίθετο του Γκουαρδιόλα. Αν ο Μουρίνιο φωτίζει το δωμάτιο, ο Γκουαρδιόλα είναι αυτός που τραβά τις κουρτίνες και εικάζω ότι ο Γκουαρδιόλα τώρα προσπαθεί να συγκριθεί μαζί του».

«Δεν έχω γνωρίσει ακόμα την ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Όταν όμως τη γνωρίσω, θα βγω ραντεβού μαζί της».

«Δεν θα είμαι ο βασιλιάς του Μάντσεστερ, θα είμαι ο θεός του Μάντσεστερ».

«Είμαι σαν το κρασί. Όσο μεγαλώνω, τόσο καλύτερος γίνομαι».

«Ποιος χρειάζεται παρατσούκλια; Αρκεί να με δεις να παίζω και θα με φοβηθείς».

Μιλώντας για τη νέα του περιπέτεια στο MLS με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι…

«Γεννήθηκα γέρος και θα πεθάνω νέος. Αισθάνομαι σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον. Αν δεν νικήσω, θα το θεωρώ μια αποτυχία και θα με στενοχωρούσε γιατί έχω συνηθίσει να κερδίζω και κάνω τα πάντα για να τα καταφέρω. Ήρθα εδώ για να κερδίσω και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω».

Κάποιος δημοσιογράφος έκανε το λάθος κάποτε να τον ρωτήσει αν είναι ομοφυλόφιλος…

«Έλα στο σπίτι μωρό μου μαζί με την αδερφή σου. Θα σου δείξω ποιος είναι γκέι».

Μα Μουντιάλ χωρίς Ζλάταν, γίνεται;

«Ένα είναι σίγουρο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς εμένα δεν έχει κάτι για να παρακολουθήσει κανείς, οπότε δεν έχει καμία αξία να περιμένεις να δεις το Μουντιάλ».

«Δεν χρειάζομαι κάποιο βραβείο για να πω στον εαυτό μου ότι είμαι ο καλύτερος».

«Διαβάζω συνέχεια ότι ο κόσμος θεωρεί πως είμαι αλαζόνας. Λένε πως είμαι ‘καβαλημένος’, κακός χαρακτήρας. Όταν όμως με γνωρίζουν λένε ‘αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει σε σένα’».

«Είμαι από εκείνους που τους αρέσουν να περνούν με κόκκινο».

«Ο πατέρας μου είναι από τη Βοσνία και η μητέρα μου από την Κροατία, ενώ όμως γεννήθηκα στη Σουηδία».

«Όπου κι αν πάω οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν, φωνάζουν το όνομά μου και με αποθεώνουν».

«Ποιος αξίζει περισσότερο από όλους όλα αυτά τα χρήματα που πληρώνομαι εγώ, ο Ζλάταν; Η απάντηση είναι ο Ζλάταν».

ΖΛΑΤΑΝ

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου».

«Αν είχα ασχοληθεί με το τάε κβο ντο, θα είχα κερδίσει πιθανότατα πολλά Ολυμπιακά μετάλλια».