Ο αθλητισμός είναι μια διέξοδος για πολλούς ανθρώπους που η ζωή δεν τους τα έφερε όπως θα ήθελαν. Τα παραδείγματα είναι πολλά, με μεγάλα αστέρια που θαυμάζει ο φίλαθλος κόσμος να έχουν ξεκινήσει πραγματικά από το μηδέν.

Στα χνάρια αυτά θέλει να κινηθεί και ένας 14χρονος πρόσφυγας από το Κονγκό, ο οποίος απέκτησε δελτίο ποδοσφαιριστή στον Αιολικό. Ο Φράνσις Καλόμπο, ο οποίος έφτασε στη Μυτιλήνη από την Κεντρική Αφρική, εδώ και λίγες ημέρες ανήκει στο δυναμικό της ομάδας του νησιού, καθώς έφυγε το εμπόδιο της ιθαγένειας.

Ήδη, ο Φράνσις συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Αιολικού για τον αγώνα με τον Ηλυσιακό την ερχόμενη Κυριακή (10/02), στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.

Η οικογένεια του Φράνσις έφυγε από το Κονγκό πριν από πέντε χρόνια. Γιατρός ο πατέρας του, 9 ετών τότε ο ποδοσφαιριστής, 7 ο αδελφός του. Έμαθε το ποδόσφαιρο κλωτσώντας πέτρες και παρακολουθώντας αγώνες στην τηλεόραση. Εδώ και ένα χρόνο, με μία βάρκα από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, η οικογένειά του έφτασε στη Μυτιλήνη.

Από τη Μόρια και τον καταυλισμό της, πέρασε στην ομάδα Cosmos FC, την ομάδα των προσφύγων, μία… αόρατη ομάδα, καθώς επίσημα δεν μπορεί να συσταθεί, αφού οι ποδοσφαιριστές της δεν μπορούν να αποδείξουν την ιθαγένεια τους, κάτι που είναι απαραίτητο βάσει των κανονισμών της FIFA, με τους οποίους κινείται και η ΕΠΟ.

Σύμφωνα με το δημιουργό της, Γιώργο Πατλάκα, η Cosmos FC δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν στη Μόρια ένα δίωρο αθλοπαιδιών ήταν πραγματικό «δώρο Θεού». Σύντομα, κυρίως από τους Αφρικανούς, ξεχώρισαν τα ταλέντα. Σε τέτοιο βαθμό, που τον έκαναν να προκαλεί τις αντίπαλες ομάδες και όχι μόνο. «Κανονίστε ένα παιχνίδι με τον πρωταθλητή Ελλάδας και φωνάξτε μας να δείτε», συνήθιζε να λέει.

Από αυτήν την ομάδα, που το ρόστερ της συνεχώς αλλάζει, καθώς οι πρόσφυγες πάνε κι έρχονται, ξεπήδησε και ο Φράνσις. Που για να παίξει μπάλα σε μια ομάδα κατηγορίας χρειαζόταν να αποδείξει και την ιθαγένειά του. Μέσω κάποιου συγγενή του, πίσω στην πατρίδα, τελικά κατάφερε να πάρει ένα χαρτί «βάλσαμο» και έτσι η διαδικασία της έκδοσης δελτίου ποδοσφαιριστή ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ο πατέρας του Φράνσις είναι με τον αδελφό του σε δομή στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Μυτιλήνη φιλοξενείται από την ομάδα του, που καλύπτει τα έξοδά του και φροντίζει να πηγαίνει σχολείο, μαθαίνοντας και ελληνικά.

Ο Αιολικός αγωνίζεται στη Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία και είναι ένα από τα πολλά προσφυγικά σωματεία της Ελλάδας, που έλκει την καταγωγή του από το αντικρινό Αϊβαλί. Πολλά αθλητικά σωματεία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να απορροφήσουν μέρος του προσφυγικού προβλήματος.