Οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που με τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια προκάλεσαν τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, είναι οργανωμένοι οπαδοί από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας και μια εποχή αποκαλούνταν «ήρωες» στην Κροατία. Έχουν αιματοβαμμένο παρελθόν, βουτηγμένο στον εθνικισμό, ενώ η «γέννηση» τους συντελείται σε ένα ντέρμπι, που πρωταγωνιστές δεν ήταν οι ποδοσφαιριστές.

Η οργάνωση Bad Blue Boys ιδρύεται το 1986 στο Ζάγκρεμπ και αντλεί το όνομα της από την ταινία «Bad Boys» με πρωταγωνιστή τον Sean Penn, ωστόσο γίνεται γνωστή στην Κροατία -και τον υπόλοιπο κόσμο- στις 13 Μαΐου του 1990.

Τη συγκεκριμένη μέρα η Ντιναμό στο ιστορικό στάδιο «Μαξιμίρ» πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα σε ένα κρίσιμο ντέρμπι που θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή για εκείνη τη σεζόν. Ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι και οπαδοί είναι έτοιμοι για την ανάδειξη του πρωταθλητή, αυτό όμως που ακολουθεί, ξεκινάει την «αντίστροφη μέτρηση» για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας.

Τα 10 λεπτά που έχτισαν έναν μύθο

Ο διαιτητής σφυρίζει για την έναρξη της αναμέτρησης και μέσα σε 10 λεπτά οι κερκίδες «παίρνουν» φωτιά με παραστρατιωτικούς οργανωμένους οπαδούς και των δύο ομάδων να δίνουν τον ρυθμό. «Να! Φτάνουν οι χούλιγκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ. Θ΄ αντιλαλούνε τα τσεκούρια, θα αντηχήσουν οι αλυσίδες», είναι ένα χαρακτηριστικό σύνθημα που ακούγεται.

Η ένταση απομακρύνεται από το χορτάρι και πηγαίνει στους θεατές, με τους οργανωμένους να καίνε και τα σπάνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Έτσι, ξεκινάει ένας πετροπόλεμος που εξελίσσεται σε μάχες σώμα με σώμα, όπου χρησιμοποιούνται ξύλα, σίδερα, μαχαίρια και τσεκούρια, τονίζει το euronews.com.

Το ξύλο χαρακτηρίζεται ως «πρωτόγνωρο», το ματς διακόπτεται και η αστυνομία φυγαδεύει με ελικόπτερο τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό κατηγορούν τους Σέρβους για τα επεισόδια. Τότε, οι αστυνομικοί ξυλοκοπούν έναν οργανωμένο της Ντιναμό και ο νεαρός αρχηγός της ομάδας, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, παίρνει φόρα και με μια… καρατιά απελευθερώνει τον οπαδό.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι 39 οπαδοί του Αστέρα, 37 της Ντιναμό και 117 αστυνομικοί, ενώ περισσότεροι από 100 οπαδοί και των δυο ομάδων συλλαμβάνονται.

Φωτογραφία με τη στιγμή που δίνει κλωτσιά σε αστυνομικό ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν

Η σημασία του ντέρμπι

Έκτοτε, ακολούθησαν κι άλλες αθλητικές αναμετρήσεις στη Γιουγκοσλαβία -ορισμένες βίαιες, κάποιες όχι-, όμως το ντέρμπι του «Μαξιμίρ» έμεινε στην ιστορία ως ο αγώνας που ξεκίνησε έναν εμφύλιο, αφού σε λίγους μήνες η Κροατία και η Σλοβενία έγιναν ανεξάρτητες.

Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό ήταν από χρόνια τεταμένο και ο αγώνας αποτέλεσε την αφορμή. Εντούτοις, δημιούργησε τη φήμη των Bad Blue Boys, που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως ήρωες, επειδή συνδέθηκαν με τις κροατικές κινήσεις ανεξαρτησίας. Ταυτόχρονα, απέκτησαν σχέσεις με τον πρώτο Κροάτη πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν, με αποτέλεσμα να τους επισκέπτεται συχνά το γήπεδο.

Ο σκηνοθέτης Saša Podgorelec που έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για τους συγκεκριμένους οπαδούς αναφέρει ότι οι Bad Blue Boys «εξέφραζαν τις επιθυμίες τους για την ανεξαρτησία της Κροατίας… όταν οι άλλοι ήταν πολύ φοβισμένοι για να πουν. Έτσι ο Τούτζμαν ήταν συχνός επισκέπτης των εντός έδρας αγώνων και συνήθως τον χαιρετούσαν οι υπεύθυνοι του γηπέδου πριν ξεκινήσει ο αγώνας».