Η Γιουβέντους ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από το σχέδιο της European Super League (ESL), όπως ανακοίνωσε ο ιταλικός σύλλογος την Πέμπτη (13/7).

Η διοίκηση της ιταλικής ομάδας ανέφερε πως είχε ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για την αποχώρησή της με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, τις άλλες δύο ομάδες που παραμένουν «πιστές» στο πρότζεκτ.

«Μετά από αυτές τις συζητήσεις και δεδομένων των υφιστάμενων ασυμφωνιών στην ερμηνεία των σχετικών συμβατικών όρων που ισχύουν για το πρότζεκτ της Super League, η Γιουβέντους επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης», ανέφερε η ομάδα της Serie A. Η Γιουβέντους πρόσθεσε επίσης ότι η αποχώρησή της θα ολοκληρωθεί και θα ισχύσει μόνο εάν εγκριθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

Οι δύο σύλλογοι δεν αναμένεται να βάλουν εμπόδια ούτε και η εταιρία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του οργανισμού της European Super League, ακριβώς όπως συνέβη και με τις εννιά ομάδες που είχαν «πηδήξει» προηγουμένως από το… καράβι.

Η… επιστροφή στην UEFA

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ένα από τα πρόσωπα πίσω από το έργο της ESL, τιμωρήθηκε με 16μηνο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο τη Δευτέρα (10/7) σε μια πολύκροτη υπόθεση για παρατυπίες στις πληρωμές του συλλόγου προς τους παίκτες. Ο Ανιέλι και όλο το διοικητικό συμβούλιο παραιτήθηκαν από τον σύλλογο του Τορίνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ η αποχώρησή της από την ESL ήταν το πρώτο βήμα της… επανένταξής της στους κύκλους της UEFA. Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία πίεσε τη Γιουβέντους να φύγει από τον συνεταιρισμό. Ενδεχομένως να την απείλησε κιόλας με πολύ βαριά τιμωρία για τις παραβιάσεις του Financial Fair Play.

Τώρα, όλα δείχνουν πως οι «μπιανκονέρι» θα φύγουν οικειοθελώς από το UEFA Europa Conference League της σεζόν 2023-24 για να βάλουν σε σειρά τα οικονομικά τους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα αποκλεισμού από το UEFA Champions League της σεζόν 2024-25, όταν κι αλλάζει το φορμάτ και τα ποσά από τα χρηματικά έπαθλα.

Η European Super League ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021, όταν 12 από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης ξεκίνησαν μια προσπάθεια να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του παιχνιδιού και τα έσοδά του από την UEFA.

Η κίνηση κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες εν μέσω κριτικής από οπαδούς και παίκτες που ανάγκασαν τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.