Την πρόκριση για τον τελικό του χωμάτινου τουρνουά της Βαρκελώνης εξασφάλισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς που νίκησε με 2-1 σετ τον Λορέντσο Μουζέτι και παράλληλα ανέβηκε στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, περιμένοντας να μάθει ποιος εκ των Κάρλος Αλκαράθ ή Ντάνιελ Έβανς θα είναι ο αντίπαλός του.

Το κίνητρο ήταν διπλό για τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα: Από τη μία η πρόκριση στον τελικό, από την άλλη η άνοδος στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης. Και αν κατακτήσει και το τρόπαιο, θα πάει στο Νο3. Παράλληλα, η παράδοση ήταν υπέρ του αφού σε τρεις αναμετρήσεις με τον Ιταλό είχε τρεις νίκες. Το 4×4, επομένως, ήταν μονόδρομος και ήρθε, έστω έπειτα από μάχη 2 ωρών και 29 λεπτών.

Ο Τσιτσιπάς έκανε τρία break στο πρώτο σετ, έναντι δύο του αντιπάλου, για να το κάνει δικό του με 6-4, αλλά στο δεύτερο η μονομαχία ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, με τον Ιταλό να το παίρνει με 7-5 και να ισοφαρίζει.

Όλα, επομένως, κρίθηκαν στο τρίτο σετ, στο οποίο ο Έλληνας τενίστας ήταν όσο σοβαρός έπρεπε και με 6-3 έκανε το 2-1 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό, όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο και την άνοδο στο Νο3 του κόσμου.

Τα σετ: 6-4, 5-7, 6-3