Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του παζλ των 32 ομάδων της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ (21/11-18/12) με την πρόκριση της Κόστα Ρίκα επί της Νέας Ζηλανδίας (1-0) στο τελευταίο διηπειρωτικό μπαράζ, ήδη βγήκαν και οι πρώτες αναλύσεις για το ποιά ομάδα θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη του… υπερ-υπολογιστή της στατιστικής υπηρεσίας Opta, η Γαλλία έχει τις καλύτερες πιθανότητες να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στο «Λοσάιλ» της Ντόχα και να κάνει το back-to-back. Αν τα καταφέρει, θα γίνει η πρώτη μετά τη Βραζιλία που το πέτυχε (1958-1962) όταν είχε στις τάξεις της τον Πελέ και τον Γκαρίντσα. Τώρα, αναφέρει η Opta, είναι η σειρά του Κιλιάν Μπαπέ να βαδίσει στα χνάρια του θρυλικού Πελέ.

Οι «μπλε» του Ντιντιέ Ντεσάν, λοιπόν, έχουν 17,93% πιθανότητες να σηκώσουν την κούπα. Δεύτερη είναι η Βραζιλία με 15,73% κι ακολουθεί η Ισπανία με 11,53%. Έπειτα, σειρά έχει η Αγγλία (8,03%), το Βέλγιο (7,90%), η Ολλανδία (7,70%), η Γερμανία (7,21%), με την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο να βρίσκονται κάτω από τη «μάνσαφτ» με 6,45% και 5,11%, αντίστοιχα. Το top 10 συμπληρώνει η Κροατία με 2,31%.

Γιατί η Γαλλία;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη κατέληξε, όμως, στο συμπέρασμα πως η Γαλλία έχει τις καλύτερες πιθανότητες; Δεν είδε τί έγινε στο προηγούμενο EURO όπου η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν αποκλείστηκε από την Ελβετία; Η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί της Γαλλίας παραμένουν… ελίτ παρά τα πρόσφατα στραβοπατήματά της στο UEFA Nations League, όπου δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Μέρος της λογικής του υπερ-υπολογιστή είναι πως η Γαλλία έχει πιο εύκολο… μονοπάτι προς τον τελικό απ’ ότι η Βραζιλία για παράδειγμα, ιδίως στα «ματσαρίσματά» τους στην προημιτελική φάση. Η «σελεσάο» βρίσκεται στο 7ο όμιλο μαζί με Ελβετία, Σερβία και Καμερούν. Αν περάσει ως πρώτη θα παίξει με τη 2η του 8ου ομίλου (Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Ν. Κορέα, Γκάνα). Στους «8», όμως, το πιθανότερο είναι να αναμετρηθεί με μια εκ των Ισπανία – Γερμανία.

Η Γαλλία, τώρα, αν τερματίσει πρώτη στον όμιλό της με Δανία, Τυνησία, Αυστραλία θα παίξει στους «16» με την δεύτερη του 3ου γκρουπ που απαρτίζεται από την Αργεντινή, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Σαουδική Αραβία. Η «αλμπισελέστε» είναι το φαβορί να τερματίσει πρώτη. Έπειτα, στα προημιτελικά θα κληθεί να αναμετρηθεί είτε με τη νικήτρια του δεύτερου ομίλου (πιθανώς την Αγγλία) ή την δεύτερη του πρώτου γκρουπ. Με την Ολλανδία να είναι το φαβορί για να τερματίσει πρώτη, η Γαλλία είναι πιθανό να παίξει κόντρα σε μια εκ των Σενεγάλη, Ισημερινού, Κατάρ. Οπότε, το μονοπάτι της Γαλλίας προς τα ημιτελικά θα έχει ως πιο δύσκολη αντίπαλο την 5η με τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο ή μια που στην καλύτερη θα είναι 23η.

Οι όμιλοι:

1ος: Κατάρ, Ολλανδία, Σενεγάλη, Ισημερινός

2ος: Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία

3ος: Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Σαουδική Αραβία

4ος: Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία

5ος: Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα

6ος: Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο, Καναδάς

7ος: Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν

8ος: Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα, Γκάνα