Σοκ προκάλεσαν στον παγκόσμιο Τύπο οι αλλαγές που φερόταν να είναι έτοιμη να κάνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ολλανδίας και οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση πλαγίου άουτ με το πόδι και την 5λεπτη αποβολή ενός παίκτη που θα παίρνει κίτρινη κάρτα, μέχρι που ήρθε η επίσημη εξήγηση.

Εκτέλεση πλαγίου άουτ με το πόδι, εκτέλεση στατικής φάσης με ντρίμπλα και κανονική κίνηση από τον ποδοσφαιριστή, απόλυτη ελευθερία στον αριθμό των αλλαγών, 5λεπτη αποβολή για όποιον παίρνει κίτρινη κάρτα, ημίχρονα διάρκειας 30 λεπτών με στοπ στο ρολόι όπως στο μπάσκετ. Όταν διαβάζεις ότι όλα αυτά ετοιμάζεται να τα καθιερώσει η ομοσπονδίας μιας προηγμένης ποδοσφαιρικά χώρας, όπως είναι η Ολλανδία, το σοκ είναι μεγάλο.

Λίγη ώρα μετά, όμως, έρχεται η εξήγηση. Και η εξήγηση είναι πως όλα αυτά ήταν μια παρεξήγηση… Αυτό δήλωσε η Μαριάν Φαν Λέουβεν, επικεφαλής επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ολλανδικής ομοσπονδίας, ξεκαθαρίζοντας πως -όπως φαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας- όλα αυτά είναι προτάσεις του επικεγαλής ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ολλανδία.

Η Φαν Λέουβεν τόνισε ότι όλες αυτές οι προτάσεις έχουν γίνει στο μπλογκ του Γιαμ Ντιρκ Φαν Ντερ Ζεε και δεν έχουν υιοθετηθεί από την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο αν προηγουμένως δεν είχε γίνει μια συζήτηση με τις ομάδες και ειδικά αυτές της Β κατηγορίας, αφού εκεί θα εφαρμόζονταν αυτές οι αλλαγές, αν υπήρχε συμφωνία.

«Είμαι υπέρ μιας ελεύθερης σχέσης και ειδικά μιας σχέσης καλής συνεργασίας με τους συλλόγους. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Ομοσπονδία απλώς αποφάσισε κάτι. Ενημέρωσα αμέσως τους συλλόγους με ένα e-mail πώς αυτό δεν ισχύει καν. Είμαι πολύ απογοητευμένη με το όλο θέμα. Ευτυχώς, όλοι έδειξαν κατανόηση», κατέληξε η Φαν Λέουβεν.