Μπορεί το Financial Fair Play που είχε εμπνευστεί και καθιερώσει ο Μισέλ Πλατινί να αποδείχθηκε αποτελεσματικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η UEFA θα το διατηρήσει. Αντιθέτως, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times, το νέο οικονομικό σύστημα που θα ισχύει θα είναι ό,τι πρέπει για τα μεγάλα κλαμπ, τα οποία θα μπορούν να ανοίξουν κι άλλο τη διαφορά από τα υπόλοιπα.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, ως πρόεδρος της UEFA, είχε προαναγγείλει από πέρυσι το τέλος του Financial Fair Play και αυτή η ώρα ήρθε. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφάσισε οριστικά να το καταργήσει και σύντομα θα ανακοινώσει την αντικατάστασή του από ένα νέο οικονομικό σύστημα, το οποίο προβλέπει το εξής: Κάθε ποδοσφαιρικό κλαμπ θα μπορεί να ξοδεύει για μεταγραφές και μισθούς το 70% των εσόδων του.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, σημαίνει πως οι μεγάλες ομάδες που έχουν και τα περισσότερα έσοδα, θα μπορούν να ξοδεύουν ακόμη περισσότερα. Η Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα, η οποία ήταν αυτή με τα περισσότερα έσοδα μέσα στο 2021 και συγκεκριμένα 644 εκατ. ευρώ, με το νέο σύστημα θα μπορεί να ξοδέψει για μεταγραφές και συμβόλαια… 450 εκατ. ευρώ.

Είναι απορίας, άξιον, πώς θα γίνει να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα υπέρ των μεγάλων, τη στιγμή μάλιστα που η UEFA είχε ξεσηκωθεί εναντίον του σχεδίου για την ευρωπαϊκή Super League επειδή ήθελε να… προστατέψει τις μικρές ομάδες.