Οι επιπτώσεις της ταχείας μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον και της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στην Ισπανία, έκαναν την εμφάνισή τους στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό θεατών που επιτρέπονται σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα.

Πλέον, στα γήπεδα της La Liga θα επιτρέπεται πληρότητα 75% αντί για 100% που ήταν από τον περασμένο Οκτώβριο. Στα κλειστά, πάλι, το μάξιμουμ όριο είναι το 50% της χωρητικότητας αντί για 80% που ήταν μέχρι την Τετάρτη (29/12).

Οι ομάδες αντιδρούν σε αυτό το μέτρο αν και λένε πως δείχνουν κατανόηση. Μετά από μήνες χωρίς κόσμο στα γήπεδα περίμεναν πως και πως και να τα κρατήσουν ανοικτά μιας και έτσι εξασφαλίζονται έξτρα έσοδα. Μάλιστα, στην Ισπανία, οι ομάδες είχαν ζητήσει από μόνες τους τα μέτρα να είναι αυστηρά προκειμένου να εξασφαλίσουν πως δεν θα χρειαστεί να τα ξανακλείσουν. Από αυτή την άποψη, αναφέρουν οι ομάδες, η μείωση των προαναφερθέντων ποσοστών δείχνει πως τα γήπεδα δεν έγιναν εστίες υπερμετάδοσης της Covid-19.

Ανησυχία για τα κρούσματα

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις της λίγκας μιας και μέχρι την Τετάρτη (29/12) οι ομάδες είχαν ανακοινώσει συνολικά 80 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ παικτών και τεχνικών τιμ. Η Μπαρτσελόνα μετράει επτά, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε τέσσερα νέα στα ήδη εννιά κρούσματα που είχε τις προηγούμενες ημέρες, η Βαλένθια έχει τέσσερα, η Ράγιο Βαγιεκάνο 14, η Ρεάλ Σοσιεδάδ δέκα, η Έλτσε οκτώ, η Θέλτα εννιά και η Σεβίλλη τρία. Ο αριθμός, δε, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή στη δράση από τις 2 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα και στις ομάδες του μπάσκετ. Η Ρεάλ Μαδρίτης σχεδόν καθημερινά ανακοινώνει κρούσματα, ενώ έχουν αναβληθεί τα δύο τελευταία παιχνίδια της για τη Euroleague κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο και τη Φενέρμπαχτσε. Τα κρούσματα αυξάνονται και στην Μπαρτσελόνα.