Για το ματς του Ολυμπιακού με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για το Europa League, μιλά ο βετεράνος της γερμανικής ομάδας, Γιάννης Αμανατίδης, σχολιάζοντας ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν νιώθουν πίεση καθώς με έναν βαθμό προκρίνεονται.

Στα 39 του χρόνια σήμερα ο Γιάννης Αμανατίδης είχε θητεία στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με 158 αγώνες, 49 γκολ και 16 ασίστ. Ως παίκτης (και μάλιστα αρχηγός) με τόσα ματς στην Αϊντραχτ και 198 αγώνες στη Bundesliga γνωρίζει καλά τι εστί η σημερινή αντίπαλος του Ολυμπιακού και μιλάει αναλυτικά στο gazzetta.

Ποια είναι η πρώτη σκέψη σου για το παιχνίδι της Αϊντραχτ και τον Ολυμπιακό; Περνάει κρίση η Αϊντραχτ;

«Ήμουν το Σάββατο στο γήπεδο και θα είμαι και στο ματς με τον Ολυμπιακό. Σίγουρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη Φρανκφούρτη.

Έφυγε ο Αλέ που παίζει πλέον στον Άγιαξ, έφυγε και ο Σίλβα. Η ομάδα είχε αποχωρήσεις που την επηρέασαν. Δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσεις τέτοιους παίκτες»

Τι άλλο μπορείς να εντοπίσεις για την Αϊντραχτ;

«Η πιο μεγάλη αλλαγή είναι ότι έχει φύγει ο προπονητής που είχε η Αϊντραχτ, ο Αντι Χιούτερ που είχε μείνει τρία χρόνια στην ομάδα και πήγε στη Γκλάντμπαχ. Ο τωρινός είχε μία πολύ καλή χρονιά στη Βόλφσμπουργκ, όμως είναι νέος εδώ. Έχει κι αυτός την ιδέα του για την ομάδα, αλλά δεν είναι κάτι που γίνεται αμέσως.

Δεν μπορούμε να πούμε εάν βγαίνει ή όχι το πλάνο του. Θέλει χρόνο να δείξει αυτό το σχέδιό του. Χρειάζεται χρόνος για τις ιδέες του προπονητή. Στην επιθετική γραμμή είναι όλοι νέοι. Όλα νέα πρόσωπα. Χρειάζεται να εγκλιματιστούν. Να καταλάβουν τη φιλοσοφία και τα θέλω του προπονητή. Αυτό πληρώνει τώρα η ομάδα».

Πώς θεωρείς ότι αντιδράει πιο καλά η Αϊντραχτ;

«Όπως στο παιχνίδι της με τη Μπάγερν, η Φρανκφκούρτη αισθάνεται πιο άνετα όταν ο αντίπαλος κάνει το παιχνίδι. Να περιμένει δηλαδή και να… χτυπήσει μετά μπροστά με παίκτες όπως ο Κόστιτς ο οποίος έχει τις ατομικές κινήσεις. Της ταιριάζει πιο καλά αυτό ως ομάδα. Δηλαδή να περιμένουν οι παίκτες της τον αντίπαλο και να βγαίνουν σε αντεπιθέσεις.

Άρα της ταιριάζει πιο καλά να περιμένει τον αντίπαλό της.

«Ναι. Με τη Χέρτα για παράδειγμα, όταν έπρεπε να κάνουν παιχνίδι και να πάρουν πρωτοβουλία, είχαν θέμα. Είχαν πρόβλημα».

Πού εντοπίζεις τα θετικά της Αϊντραχτ;

«Είναι δυναμική ομάδα. Είναι καλή στις στατικές φάσεις με παίκτες όπως οι Κόστιτς – Χιντερέγκερ αλλά και άλλους. Ατομικά θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός από τη δεξιά πλευρά τον Κόστιτς, ο οποίος όμως βγαίνει και αριστερά. Σε επίπεδο συστήματος η Αϊντραχτ είχε το 3-5-2, το έκανε 3-4-3 και μετά έπαιξε και με τετράδα στην άμυνα.

Ο Κόστιτς έχει πολύ καλό σουτ. Το αριστερό του είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχει και ο Ιάπωνας Καμάντα, ο οποίος μπήκε με τη Χέρτα και άλλαξε το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Καλός ατομικά στον ένας με έναν και έχει ρυθμό. Αυτά είναι τα τρία δυνατά σημεία της».

Και οι αδυναμίες;

«Αδυναμίες είναι ότι προς στιγμήν δεν έχουν βρεθεί ως ομάδα. Δέχθηκαν γκολ από την αδύναμη πλευρά τους με τη Χέρτα.

Θα είναι ενδιαφέρον ματς. Θέλουν και οι δυο το παιχνίδι. Έχουν τη δική τους ιστορία. Ο Ολυμπιακός με έναν πόντο θα πάει στην επόμενη φάση. Με ισοπαλία ή νίκη της Αϊντραχτ και οι δύο θα έχουν καλές πιθανότητες. Οπότε νομίζω ότι θα γίνει ένα πολύ ανοιχτό ματς».

Είναι και η έδρα της Αϊντραχτ που νομίζω θα παίξει ρόλο. Φαβορί βλέπεις;

«Έχει καλή έδρα η Αϊντραχτ. Φαβορί δεν βλέπω, όχι. Δεν βλέπω να έχουν μεγάλες διαφορές οι ομάδες. Για το ματς με τη Χέρτα λέω να μην δώσουμε τόσο βάση. Θα είναι άλλο ματς εναντίον του Ολυμπιακού, διότι είναι για την Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός έχει μία καλή και έμπειρη ομάδα. Δεν ξέρω το τι του ταιριάζει. Με τη Φενέρ περίμενε πίσω την τουρκική ομάδα και έπαιξε πολύ ωραία. Έχει ενδιαφέρον ο αγώνας. Δεν ξέρω ποιος θα θέλει να περιμένει τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι δεν έχει τόσο μεγάλη πίεση. Η Αϊντραχτ χρειάζεται το κάτι παραπάνω».

Τι θα κρίνει το ματς κατά τη γνώμη σου;

«Μεγάλο ρόλο θα παίξει η βραδιά των αντιπάλων. Μπορεί να κάνει ένα καταπληκτικό ματς η μία ομάδα που να μην το περιμένεις. Δεν νομίζω ότι έχουν τεράστιες διαφορές. Ούτε η έδρα για μένα θα παίξει τόσο ρόλο. Δεν θα είναι γεμάτο το γήπεδο. Ναι, θα δημιουργήσει ο κόσμος μία ωραία ατμόσφαιρα, αλλά μέχρι εκεί. Ο Ολυμπιακός είναι συνηθισμένος να παίζει Ευρώπη. Η Αϊντραχτ τα τελευταία χρόνια παίζει στην Ευρώπη και θα είναι για εκείνη μία μεγάλη γιορτή».

Ως παίκτης έχεις να θυμάσαι εσύ ευρωπαϊκές βραδιές με την Αϊντραχτ;

«Ναι. Και εμείς παίξαμε Europa League. Μετά από δεκαετίες είχαμε βγει Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου. Ο τελικός με τη Μπάγερν ήταν για μένα το χαϊλαϊτ. Θυμάμαι ένα ματς με τη Μπρόντμπι, είχαμε παίξει και με τη Φενέρ… Όλο αυτό ως εμπειρία ήταν κάτι τρομερό και χορταστικό».

Αντιλαμβάνομαι πως η απάντηση μπορεί να είναι προφανής αλλά πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές σε γερμανικό και ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Έχουν μεγάλες διαφορές. Πέραν του Ολυμπιακού που παίζει κάθε χρόνο στην Ευρώπη και έχει τις παραπάνω εμπειρίες… Ίσως ο Ολυμπιακός είναι πιο κοντά σε αυτές τις ομάδες της Γερμανίας (από πλευράς επιπέδου). Όλα έχουν διαφορά. Όλα. Η προσέγγιση, ο σεβασμός στο ποδόσφαιρο και στον παίκτη και τόσα άλλα. Μην μπαίνουμε σε αυτό το τριπάκι. Έλληνας είμαι και εγώ και το είδα. Είχα και την εμπειρία μου (το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ ως βοηθός προπονητή). Γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι όπως έπρεπε να είναι. Οι Άγγλοι δε είναι ακόμα πιο πάνω από τους Γερμανούς στο ποδόσφαιρο».

«Αδιανόητο αυτό που θέλει να κάνει η FIFA για το Μουντιάλ»

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Αμανατίδη για το πως βλέπει την επιλογή της FIFA για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια και την πρόθεση ορισμένων ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών για… απόσχιση. Ο ίδιος στέκεται στο πλευρό των παικτών ενθυμούμενος και τις δικές του εμπειρίες.

Πώς βλέπεις αυτό το πλάνο της FIFA για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια;

«Είμαι εναντίον. Όλο αυτό γίνεται για οικονομικούς λόγους. Για τίποτε άλλο. Δηλαδή φτάνει κάπου! Εγώ ρίσκαρα πολλές φορές και έπαιξα με την υγεία μου. Με προβλήματα που τα είχα και μετά για αρκετά χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος. Είναι αδιανόητο ένας υπεύθυνος του ποδοσφαίρου να βάζει αυτό το θέμα. Και έχοντας μία ακόμα ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ξανά και ξανά. Όλα έχουν έναν σκοπό. Ο σκοπός είναι οικονομικός»

Ουσιαστικά είναι σαν να… διαλύεις έναν παίκτη. Να τον εξοντώνεις.

«Πες μου πώς να παίξεις 15 χρόνια έτσι; Μειώνεται με αυτόν τον τρόπο η καριέρα ενός παίκτη στα 10 ή 11 χρόνια. Ανά 5 χρόνια θα παίζουν και θα αλλάζουν οι παίκτες. Οι 30άρηδες μειώνονται. Το βλέπουμε και στη Γερμανία το πως μειώνονται. Έτσι δεν έχει διάρκεια ένας παίκτης. Το ποδόσφαιρο έγινε πιο δυναμικό και με ένταση και πολλούς αγώνες. Δεν γίνεται έτσι».

Θεωρείς πως είναι λύση η επιλογή ορισμένων εθνικών Ομοσπονδιών να φύγουν από τη FIFA;

«Εννοείται να φύγουν. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνουν και που θέλουν Μουντιάλ ανά 2 χρόνια. Εγώ θα ήμουν υπέρ της αποχώρησης. Δεν θα έπαιζα στο Μουντιάλ».

Κι όλα αυτά μετά το stop λόγω πανδημίας, όταν πολλές ομάδες τελικά υποχρεώθηκαν να παίξουν δυο σεζόν δίχως διακοπή…

«Μετά τον covid – 19, δηλαδή μετά την παύση της δράσης και την επανέναρξη, οι διοργανώσεις έπεσαν η μία πάνω στην άλλη. Πώς να βγει αυτό; Πρέπει να βλέπουν τον παίκτη και τον άνθρωπο, όχι τα λεφτά. Πόσο πια; Πού θα φτάσουν;».

Πηγή: gazzetta.gr