Τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης στο ποδόσφαιρο, ήταν οι σκέψεις που έκαναν στη FIFA για διοργάνωση του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, μετά το 2026. Μια σκέψη που αμέσως βρήκε πολέμιους, όπως για παράδειγμα την UEFA, η οποία τάχθηκε ανοιχτά εναντίον κάτι τέτοιου. Και τώρα θα πρέπει να έχει ακόμη πιο έντονη αντίδραση, αφού δεν μιλάμε πλέον για σκέψη της παγκόσμιας ομοσπονδίας αλλά για επίσημη πρόταση προς τις συνομοσπονδίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER, η FIFA έστειλε επισήμως την πρότασή της στις συνομοσπονδίες, αναλύοντας όλο το πλάνο της. Σύμφωνα με αυτό, οι σύλλογοι θα βγουν κερδισμένοι από μια τέτοια αλλαγή, αφού οι παίκτες τους θα απουσιάζουν λόγω εθνικών ομάδων 30 ημέρες κάθε έτος και όχι 50, όπως συμβαίνει τώρα.

Η FIFA αναλύει στον φάκελο που έστειλε σε κάθε συνομοσπονδία ότι οι αγώνες θα μειωθούν για τις ευρωπαϊκές χώρες από 44 σε 43 για την τετραετία και σε αυτές τις λατινικής Aμερικής από 38 σε 34, ενώ υπογραμμίζει πως σε κάθε σεζόν οι διακοπές των πρωταθλημάτων για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων θα είναι μόνο δύο, Οκτώβριο και Μάρτιο, με τους αγώνες να μην ξεπερνούν τους επτά για κάθε χώρα.

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο έτη και τη μεταρρύθμιση του ποδοσφαιρικού ημερολογίου, που πρότεινε η διεθνής ομοσπονδία, συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Ζυρίχη οι Τζιάνι Ινφαντίνο και Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Όλα θα κριθούν στη γενική συνέλευση της FIFA

Από τη στιγμή που η πρόταση είναι πλέον επίσημη, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη γενική συνέλευση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Εκεί, δηλαδή, όπου οι συνομοσπονδίες θα κληθούν να ψηφίσουν για το αν θα γίνει ή όχι η αλλαγή που προτείνει η FIFA.

Προς το παρόν η UEFA και η συνομοσπονδία της νοτίου Αμερικής είναι αντίθετες, ενώ αυτή της Αφρικής είναι υπέρ. Μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση, επομένως, οι δύο πλευρές θα… δώσουν μάχη για να συγκεντρώσουν τις ψήφους που χρειάζονται.