Στο γεγονός ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες γνώριζαν από πέρυσι για τη μείωση κατά 50% των επιχορηγήσεων του 2014, στάθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, στις δηλώσεις που έκανε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra».

«Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει τα χρήματα για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την Υγεία και την Παιδεία να είναι περισσότερα. Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι συγκεκριμένα λόγω της οικονομικής κρίσης και οφείλουμε να κινηθούμε αναλόγως. Τα 12 εκ. ως ποσό επιχορήγησης των Ομοσπονδιών είναι νόμος του κράτους και είναι γνωστό από το τέλος του 2013, όταν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Μάλιστα πριν από μήνες, πήγα ο ίδιος στην ΕΟΕ, και αυτό δεν έχει ξαναγίνει από υφυπουργό Αθλητισμού, και σε συνάντηση που είχα με τους προέδρους των Ομοσπονδιών, τους ενημέρωσα ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση 50% σε σύγκριση με το 2013. Τους είπα “οφείλω να σας το πω εκ των προτέρων για να το γνωρίζετε και να πράξετε αναλόγως”. Δυστυχώς είμαστε σε κατάσταση ειδικών συνθηκών λόγω οικονομικής κρίσης. Εγώ θα συνεχίσω να διεκδικώ πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά αυτό εξαρτάται από την πορεία της εθνικής οικονομίας. Αν υπάρξει βελτίωση τα χρήματα θα είναι περισσότερα του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ανδριανός.

Ο κ. Ανδριανός αναφέρθηκε στην επιχορήγηση που δόθηκε στα αθλητικά σωματεία, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά μετά το 2009 δόθηκε επιχορήγηση στο κύτταρο του αθλητισμού», ενώ ξεκαθάρισε ότι το απόγευμα θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει η ΕΟΕ επισημαίνοντας ότι «θα αντιμετωπίσω κατάματα το πρόβλημα. Δεν θα φυγομαχήσω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες. Να καθίσουμε κάτω να βρούμε τις λύσεις. Τα οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε».

Ακόμη επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην δέχονται οι ομοσπονδίες να ενταχθούν οι υπάλληλοί τους στο ενιαίο μισθολόγιο, την ώρα που υπάρχουν περικοπές για παράδειγμα στους συνταξιούχους και τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας», ενώ τοποθετήθηκε και στο θέμα του ελεγκτικού συμβουλίου: «Η ύπαρξη του ελεγκτικού συμβουλίου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Οφείλουμε να ξέρουμε πώς διαχειρίζονται οι Ομοσπονδίες τα χρήματα, με τα οποία επιχορηγούνται. Το οφείλουμε στον Ελληνα φορολογούμενο, που θέλει να ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά του. Η λειτουργία του ελεγκτικού συμβουλίου είχε λήξει από το 2009 και έπρεπε να το επαναφέρουμε».

Για το προβλήματα στις εγκαταστάσεις είπε: «Είδατε και την κατάσταση στο ΟΑΚΑ. Τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αποτελούν σωρευτικό πρόβλημα δεκαετίας. Από το 2004 και μετά δεν έχει γίνει συντήρηση. Εγώ έχω επισκεφτεί όλα τα αθλητικά κέντρα και είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα, που επιδιώκουμε να λύσουμε. Επιδιώκουμε, βέβαια, να εξασφαλίσουμε και τις θεσμικές υποχρεώσεις, καθώς πολλές εγκαταστάσεις είναι αυθαίρετες. Για να καταλάβετε, τα στέγαστρα Καλατράβα σε ΟΑΚΑ και ποδηλατοδρόμιο είναι αυθαίρετα. Το προπονητήριο στο ΟΑΚΑ δεν έχει άδεια λειτουργίας. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης το θέμα θα λυθεί, ενώ σε ό,τι αφορά στο ΟΑΚΑ, όπου τρέχει νερό από τη στέγη, θα γίνουν έργα, αλλά όταν το επιτρέψει ο καιρός. Δεν γίνεται τώρα με την υγρασία».