Η χρονιά που διανύει ο Πανιώνιος ήταν πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα, με αρκετές συνέπειες. Αγωνιστικά, οι «κυανέρυθροι», μετά τις σεζόν με πορείες πρωταθλητισμού και εξασφάλισης ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αναγκάστηκαν φέτος να κοιτούν την ουρά, ώστε να μην μπλέξουν σε περιπέτειες για την εξασφάλισης της παραμονής στην κατηγορία.

Οι επιπτώσεις, όμως, δεν είναι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο θέμα της αδειοδότησης. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν πως ο Πανιώνιος δεν θα εξασφαλίσει άδεια για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει τιμωρία αφαίρεσης 6 βαθμών από τη νέα σεζόν, ενώ θα του επιβληθεί και περιορισμός στις μεταγραφές.

Ο λόγος που ο «Ιστορικός» δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια, είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, αφού με τους ποδοσφαιριστές και γενικά τα φυσικά πρόσωπα είχε κάνει διακανονισμούς και συμφωνίες. Το πρόβλημα ήταν η υπαγωγή στις 120 δόσεις, μια ρύθμιση οφειλών την οποία ο Πανιώνιος περίμενε από τον Δεκέμβριο, κάτι που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πως θα φέρει προς ψήφιση στο τέλος του 2018, αλλά το τότε «όχι» των θεσμών είχε αναβάλει το νομοσχέδιο.

Τελικά, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μετά το Πάσχα και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές θα πάρει σειρά και η ρύθμιση για τα χρέη προς την Εφορία. Με τον φάκελο, όμως, για τη νέα σεζόν να έχει κατατεθεί ήδη, αυτό σημαίνει πως στην Πλατεία δεν προλαβαίνουν να μπουν στην ρύθμιση για την σεζόν 2019-20, με αποτέλεσμα την μη εξασφάλιση άδειας.

Μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο, οι Νεοσμυρνιώτες θα καταθέσουν τα χαρτιά για την υπαγωγή τους στις 120 δόσεις, κάτι που σημαίνει πως θα γλιτώσουν 1,5 εκατ. ευρώ μόνο από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, με ορίζοντα τον φάκελο της σεζόν 2020-21, όπου -αν δεν γίνει κάτι συγκλονιστικό- τότε δεν θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν οι διοικούντες τον σύλλογο, αν είχε έρθει νωρίτερα προς ψήφιση η ρύθμιση αυτή, τώρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την άδεια, αφού και τους διακανονισμούς με τους ποδοσφαιριστές έχουν κάνει, αλλά και στη ρύθμιση θα ήταν ήδη.

Οι επιπτώσεις για την «κυανέρυθρη» ΠΑΕ

Ποιες είναι, όμως, οι επιπτώσεις για μη αδειοδοτούμενες ομάδες και κατά συνέπεια και για τον Πανιώνιο; Αυτό που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός την τρέχουσα σεζόν…

Αρχικά θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Super League με -6, ενώ θα έχει περιορισμό στις μεταγραφές. Αυτό σημαίνει πως το καλοκαίρι θα μπορεί να αποκτήσει απεριόριστους Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών (μόνο παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική Ελλάδας), ενώ έχει δικαίωμα να αποκτήσει συγκεκριμένα μόνο έναν ποδοσφαιριστή που είναι άνω των 23 ετών, είτε αυτός είναι ξένος, είτε Έλληνας.

Παράλληλα, τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα μπορεί να αποκτήσει μόνο έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή που να έχει ξεπεράσει τα 23 έτη, ενώ έχει δικαίωμα για απεριόριστους Έλληνες κάτω των 23 ετών. Αυτά για τις μεταγραφές, αφού υπάρχουν και οι ανανεώσεις.

Ο Πανιώνιος θα μπορεί να κάνει δύο ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός, ενώ απαγορεύεται στις ανανεώσεις αυτές αύξηση των αποδοχών τους. Στις μεταγραφές που θα κάνει ο Πανιώνιος, θα απαγορεύεται τα συμβόλαια να ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ (αναφερόμαστε για το στάνταρ ποσό, γιατί μπορεί να του αυξηθεί το ποσό μέσω διάφορων μπόνους).

Τέλος, ο όποιος δανεισμός λαμβάνεται ως μεταγραφή για ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών ανεξαρτήτου εθνικότητας. Αυτό σημαίνει πως αν οι Νεοσμυρνιώτες πάρουν δανεικό ποδοσφαιριστή από κάποια άλλη ομάδα και ο παίκτες έχει ξεπεράσει την ηλικία των 23 ετών, αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να αποκτήσει άλλον ξένο ή Έλληνα άνω των 23 ετών.

Καταλαβαίνει κανείς πως η επόμενη σεζόν στον Πανιώνιο θα είναι δύσκολη, αφού εκτός από τον περιορισμό στις μεταγραφές θα ξεκινήσει με αρνητική βαθμολογία και θα δώσει μεγάλη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποια θετικά από την αρνητική αυτή εξέλιξη. Αρχικά, το γεγονός ότι με την αναδιάρθρωση και με πρωτάθλημα 14 ομάδων ο Πανιώνιος θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο μίας ομάδας σίγουρα και όχι τριών, όπως είναι τώρα, ενώ δεν αποκλείεται αν τερματίσει προτελευταίος τότε να δώσει μπαράζ με ομάδα της Super League 2 (κάτι που θα αποφασιστεί άμεσα αν θα υποβιβάζονται δύο απευθείας ή ο δεύτερος από το τέλος θα δίνει αγώνες μπαράζ). Με τρεις ομάδες να έπρεπε να ξεπεράσει η παραμονή θα ήταν… βουνό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τώρα δεν θα είναι δύσκολα.

Για τον λόγο αυτό, βλέποντας στη διοίκηση ότι η ρύθμιση καθυστερεί πολύ και υπήρχε αυτός ο κίνδυνος, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έγιναν μεταγραφές, ώστε να υπάρξει μια βάση στην ομάδα με ορίζοντα τη νέα σεζόν. Αν δει κανείς, ελάχιστα είναι τα συμβόλαια που λήγουν, όπως είναι του Μανιάτη και του Μπουμάλ, ενώ ορισμένα όπως του αρχηγού Κόρμπου, αλλά και του Μαξίμοβιτς είναι έτοιμα και θα συνεχίσουν και τη νέα σεζόν να φορούν τα κυανέρυθρα.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει ήδη το σκανάρισμα υποψήφιων στόχων για τη νέα αγωνιστική χρονιά, που θα πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και ήδη έχουν βρεθεί ορισμένοι για τη στελέχωση του νέου ρόστερ, το οποίο θα θυμίζει πολύ τις σεζόν 2012-13 και 2013-14 με… αμούστακα παιδιά που στη συνέχεια βέβαια έκαναν σημαντική καριέρα (Σάμαρης, Κολοβός, Αυλωνίτης, Λαμπρόπουλος, Γιάννου, Ανέστης μεταξύ άλλων).

Επειδή, όμως, η βιωσιμότητα του συλλόγου δεν είναι μόνο μία χρονιά, η υπαγωγή της ομάδας στις 120 δόσεις που θα γίνει τον επόμενο μήνα, σημαίνει πως από τα δεδομένα χρέη της ομάδας θα σβηστούν περί το 1,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως το χρέος θα γίνει διαχειρίσιμο, ενώ αν πληρώνονται κανονικά οι δόσεις τότε για την σεζόν 2020-21, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία της αδειοδότησης.

Πηγή: gazzetta.gr