Τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ παρουσίαζαν πάντοτε το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (περίοδος 1979-80)

Το πρώτο επαγγελματικό ραντεβού των δύο αντιπάλων με γηπεδούχους τους «πράσινους», διεξάγεται στις 3 Φεβρουαρίου του 1980 στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Με ένα γκολ του Υφαντίδη μετά από τραγικό λάθος των παικτών της «Ένωσης», οι «πράσινοι» θα πάρουν τη νίκη με 1-0.


Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (περίοδος 1982-83)

Η ΑΕΚ θα σημειώσει νίκη για πρώτη φορά μετά από έντεκα σεζόν στη Λεωφόρο κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 2-1, χάρη σε δύο τέρματα του Βαγγέλη Βλάχου. Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με τον Θανάση Δημόπουλο, αλλά ο Βαγγέλης Βλάχος θα πάρει προσωπικά το ματς και θα δώσει τη μεγάλη νίκη στην ΑΕΚ. Εκείνη την σεζόν η «Ένωση» ντουμπλάρισε τις νίκες με ένα εμφατικό 4-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια στον δεύτερο γύρο σε μια από τις χειρότερες σεζόν των «πράσινων» στην Α’ Εθνική.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2 (περίοδος 1984-85)

Τον Νοέμβριο του 1984 έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ ένα από τα πλέον δραματικά παιχνίδια ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ένας αγώνας με πολλές ανατροπές και τελικούς νικητές τους «πράσινους». Το «τριφύλλι» προηγήθηκε με γκολ του Αντωνίου, αλλά πριν κλείσει το πρώτο μέρος, ο Χόκαν Σάντμπεργκ με δύο υπέροχα γκολ ανέτρεψε το ματς. Η αναμέτρηση μένει στην ιστορία για την απόφαση του Γκμοχ να πετάξει σαν αλλαγή στο ημίχρονο εκτός αγώνα τον Βέλιμιρ Ζάετς και οι «πράσινοι» στο τέλος της αναμέτρησης με τέρματα των Σαραβάκου και Χαραλαμπίδη γυρίζουν τον αγώνα.

Παναθηναϊκός -ΑΕΚ 0-1 (περίοδος 1988-89)

Με ένα αριστουργηματικό χτύπημα φάουλ η ΑΕΚ μόλις στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, βάζει τις βάσεις για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, αν και μέχρι να το πάρει τελικά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο αγώνας διεξάγεται στις 25 Σεπτεμβρίου του 1988 κι ασφαλώς αυτή ήταν μια νίκη που έβαλε την «Ένωση» στην τροχιά της διεκδίκησης του τίτλου, που τελικά κατέκτησε ύστερα από 10 άγονα χρόνια.


Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 4-0 (περίοδος 1990-91)

Ένα από τα πιο θριαμβευτικά παιχνίδια της περιόδου, όπου ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε πολύ μεγάλη φόρμα, σε αντίθεση με την ΑΕΚ η οποία έχει μπει σε μια περίοδο έντονων διοικητικών προβλημάτων. Οι «πράσινοι» με πρωταγωνιστή τον Στράτο Αποστολάκη που θα σημειώσει δύο γκολ και τους Βαζέχα και Καλατζή να προσθέτουν από ένα, θα συντρίψει την «Ένωση» με 4-0 ένα βροχερό απόγευμα της 31ης Μαρτίου του 1991.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (περίοδος 1993-94)

Μετά από ένα δραματικό πρωτάθλημα που κρίθηκε στο φινάλε την προηγούμενη σεζόν, ο αγώνας της 11ης Σεπτεμβρίου του 1993, έχει ιδιαίτερη σημασία για την κούρσα του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την «Ένωση», η οποία κατορθώνει ν’ ανοίξει νωρίς το σκορ με γκολ του Βασίλη Δημητριάδη. Ο Κριστόφ Βαζέχα ισοφαρίζει με κεφαλιά, αλλά ο Αλέκος Αλεξανδρής με την έναρξη του δεύτερου μέρους δίνει στην «Ένωση» μια σπουδαία νίκη για να την βάλει από νωρίς στη θέση του οδηγού, στην πορεία για το 3ο σερί πρωτάθλημα που είναι και το τελευταίο της ΑΕΚ, ως σήμερα.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-0 (περίοδος 1994-95)

Στην ξέφρενη πορεία του προς τον τίτλο μετά από την τριετία της ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την «Ένωση» στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα κάνει το «2 στα 2» εκείνη την χρονιά, απέναντι στη μεγάλη του ανταγωνίστρια εκείνες της σεζόν. Με ένα εμφατικό 3-0 θα επικρατήσει της «Ένωσης» με τέρματα των Καπουράνη και Βαζέχα, ενώ ενδιάμεσα έχει σκοράρει ο Μιχάλης Βλάχος με αυτογκόλ για λογαριασμό των «πρασίνων» στις 25 Μαρτίου του 1995.


Παναθηναϊκός -ΑΕΚ 1-0 (περίοδος 1995-96)

Μια αναμέτρηση που έκρινε τον τίτλο κι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού διεξήχθη την Τετάρτη 10 Απριλίου του 1996. Μετά από μια κούρσα του Γιώργου Γεωργιάδη του Σάββα από τα δεξιά ο Μπορέλι, θα δώσει τη νίκη-τίτλο στους «πράσινους» με μια κεφαλιά-ψαράκι στη γωνία της εστίας του Ατματσίδη. Οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς και έτσι πήραν δίκαια τη νίκη, σε ένα παιχνίδι που δεν είχαν όλον τον κόσμο στο πλευρό τους μιας και πολλοί φίλοι του «τριφυλλιού» είχαν ταξιδέψει στο Παρίσι για να δουν την ομάδα τους να κατακτά τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ.


Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (περίοδος 2006-07)

Μια αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα και ήταν το τελευταίο ματς πρωταθλήματος που είχε οπαδούς και των δύο αντιπάλων στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» θα προηγηθούν 1-0 με τον Παπαδόπουλο, ωστόσο ο Γκουστάβο Μαντούκα με εύστοχο χτύπημα πέναλτι θα ισοφαρίσει σε 1-1. Ο Τραϊανός Δέλλας με ένα σουτ κεραυνό θα χαρίσει στην ΑΕΚ, την τελευταία νίκη της ως τυπικά φιλοξενούμενη, απέναντι στους «πράσινους».

Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 3-2 (περίοδος 2011-12)

Σε ένα από τα πλέον χορταστικά ματς από καταβολής Α’ Εθνικής ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, ο Παναθηναϊκός με ένα ξέφρενο πρώτο 50λεπτο θα προηγηθεί της «Ένωσης» με 3-0, χάρη στα τέρματα των Λέτο (2) και Κατσουράνη, ωστόσο η «Ένωση» θα καταφέρει να μαζέψει το σκορ με τα γκολ των Μπέλεκ και Λεονάρντο σε 3-2.


Αξίζει να θυμόμαστε


Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 (περίοδος 1985-86)

Ο αγώνας διεξάγεται μπροστά σε 74.473 που μέχρι και σήμερα αποτελεί το ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα πρωταθλήματος, με μόλις τρία εισιτήρια να απομένουν στα γκισέ των εκδοτηρίων του ΟΑΚΑ, δίχως να πωληθούν. Οι «πράσινοι» στην θριαμβευτική τους πορεία προς τον τίτλο, θα επικρατήσουν 2-1 με τέρματα των Σαραβάκου και Αντωνίου, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει για την «Ένωση» ο Μπαλής.

Πηγή: Sport-fm.gr