Παλιότερα ήταν πιο δύσκολο να παίξεις σε αιώνιους αντιπάλους, όμως όσο περνούν τα χρόνια οι καταστάσεις γίνονται όλο και πιο μαλθακές.

Κάρλος Τέβες
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2007-09 – Μάντσεστερ Σίτι 2009

«Φέργκι, Φέργκι, απόκτησέ τον» φώναζαν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ όταν η καριέρα του Απάτσι στο «Ολντ Τράφορντ» έφτανε στο τέλος της. Ο Τέβες τέντωνε τα αυτιά του σε κάθε γκολ, όμως ο Φέργκιουσον ποτέ δεν έδειξε θέληση να τον κρατήσει. Ο Αργεντινός, αγαπημένος των Κόκκινων Διαβόλων, πέρασε στην Μπλε πλευρά του Μάντσεστερ. ‘Welcome to Manchester’ έγραφε το πανό των Πολιτών και ο πρώην στράικερ της Μπόκα τα άκουσε από τους Κόκκινους στην επιστροφή του στο «Θέατρο των Ονείρων» ενώ είχε δημόσια λογομαχία με τον Γκάρι Νέβιλ. Πλέον είναι ο αρχηγός της Σίτι.

Εμρέ Μπελόζογλου

Γαλατασαράι 1996-01 – Φενερμπαχτσέ 2008

Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Γαλατασαράι, ξεπετάχτηκε σαν ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός παίκτης στα 16 του. Κέρδισε κούπες εντός και εκτός συνόρων επί των ημερών του Φατίχ Τερίμ και στη συνέχεια της καριέρας του φόρεσε τη φανέλα των Ιντερ και Νιούκασλ. Η επιστροφή στην πατρίδα έφερε πίκρα στους οπαδούς της Γαλατά, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για προδοσία, καθώς υπέγραψε στην μισητή, Φενερμπαχτσέ. Ο Εμρέ δεν σταμάτησε εκεί, καθώς προκάλεσε εγκεφαλικό στους φίλους της Τσιμπόμ δηλώνοντας Φενέρ από μικρός. Δύο χρόνια έχουν περάσει και αποτελεί ‘θέμα’ στις τάξεις των οπαδών της Γαλατασαράι.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Γιουβέντους 2004-06 – Ιντερ 2006-09 – Μίλαν 2010

Εβαλε οριστικό τέλος στη σχέση του με τους οπαδούς της Γιουβέντους το 2006 εγκαταλείποντας το καράβι με το ξέσπασμα του Calciopoli. Στη συνέχεια έκανε ό,τι χειρότερο μπορούσε για τους tifosi των Μπιανκονέρι υπογράφοντας στην Ιντερ και δηλώνοντας βαμμένος «από μικρό παιδί». Μετά από τρία χρόνια αναχώρησε για την Μπαρτσελόνα της οποίας φίλησε τη φανέλα στην παρουσίαση και ύστερα από μία σεζόν γύρισε στο Μιλάνο, αυτή τη φορά για τους Ροσονέρι.

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα
Ρίβερ Πλέιτ 1989-90 – Μπόκα Τζούνιορς 1990-91

Μπορεί να πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στην Ιταλία, όμως ο Μπατιγκόλ προκάλεσε πανικό με την μεταγραφή του από την Ρίβερ Πλέιτ στην Μπόκα Τζούνιορς το 1990. Οι Μιγιονάριος είχαν αποκτήσει τον Μπατιστούτα από τη Νιούελς Ολντ Μπόις έναν χρόνο πριν, όμως ποτέ δεν κατάφερε να έχει καλές σχέσεις με τον προπονητή, Ντανιέλ Πασαρέλα, με τον οποίο είχε κόντρα και αργότερα σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Ο Αργεντινός τεχνικός δεν έχασε χρόνο και έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μπατιστούτα, που μεταγράφηκε στους Χεϊνέσες, στους οποίους πέτυχε 22 γκολ σε 39 ματς και πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Clausura το 1991.

Λουίς Φίγκο
Μπαρτσελόνα 1995-2000 – Ρεάλ Μαδρίτης 2000-05

Στα… όπλα βρέθηκαν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα το 2002 όταν ο Λουίς Φίγκο μεταγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης αντί 58,5 εκατ. ευρώ. Ο Πορτογάλος λατρεύτηκε όσο λίγοι στο «Καμπ Νου» για πέντε χρόνια, όμως η αλλαγή στρατοπέδου προκάλεσε μίσος, θυμό και κατηγορίες για απληστία και προδοσία. Στην επιστροφή του στην Βαρκελώνη ο Φίγκο αποδοκιμάστηκε απίστευτα και άκουσε τα χειρότερα, ενώ δέχθηκε βροχή από αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα κεφάλι από γουρούνι.

Γιόχαν Κρόιφ

Αγιαξ 1964-73, 1981-83 – Φέγενορντ 1983-84

Ο μεγαλύτερος Ολλανδός παίκτης όλων των εποχών το 1983 αποχαιρέτισε για δεύτερη φορά στην καριέρα του τον Αγιαξ, ο οποίος δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Παρά το γεγονός αυτό η δίψα του για νίκες και διακρίσεις δεν είχε κοπάσει και υπέγραψε στην αιώνια αντίπαλο του Αίαντα, Φέγενορντ. Ο Κρόιφ, τιμώρησε την πρώην ομάδα του σκοράροντας σε νίκη με 4-1 στην μοναδική του χρονιά στο Ρότερνταμ.

Ρονάλντο

Μπαρτσελόνα 1996-97 – Ρεάλ Μαδρίτης 2002-07
Ιντερ 1997-02 – Μίλαν 2007-08

Ο Βραζιλιάνος φόρεσε στην καριέρα του την φανέλα των δύο μεγαλύτερων ομάδων της Ισπανίας και του Μιλάνου, πριν επιστρέψει στην πατρίδα και την Κορίνθιανς. Οι οπαδοί της Ιντερ ποτέ δεν ξέχασαν τον ρόλο νοσοκόμας που έπαιξε η ομάδα τους για το «Φαινόμενο», που αφού έγινε καλά και κατέκτησε το μουντιάλ μετακόμισε στην Μαδρίτη για να παίξει στην Ρεάλ, αιώνια αντίπαλο της Μπαρτσελόνα, με την οποία σε μία χρονιά πέτυχε 47 γκολ σε 39 ματς. Μετά τη θητεία στους Μερένχες, επέστρεψε στην πρωτεύουσα της μόδας, αυτή τη φορά στην πλευρά των Ροσονέρι. Πέτυχε 9 γκολ σε 20 ματς, μέσα σε αυτά ένα κόντρα στην Ιντερ το 2007, το οποίο τον έκανε τον μοναδικό παίκτη που έχει σκοράρει και με τις δύο ομάδες του Μιλάνου στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Αντρέας Μέλερ

Ντόρτμουντ 1988-90 – Σάλκε 2000-03

Ενας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς, playmaker όλων των εποχών, προκάλεσε την οργή των οπαδών της Ντόρτμουντ, όταν φόρεσε τη φανέλα της μισητής, Σάλκε το 2000. Εχοντας κατακτήσει το Champions League με την Ντόρτμουντ το 1997, υπό το… ύποπτο βλέμμα των οπαδών των Βασιλικών Μπλε, σήκωσε δύο σερί κύπελλα Γερμανίας, σκοράροντας στον τελικό του 2002 κόντρα στην Λεβερκούζεν. Εναν χρόνο μετά την μεταγραφή του, η Σάλκε επικράτησε της πρώην ομάδας του με 4-0, ενώ ο ίδιος πέτυχε το μοναδικό γκολ στο ντέρμπι της Κοιλάδας του Ρουρ στο «Veltins Arena».

Σολ Κάμπελ

Τότεναμ 1992-01 – Αρσεναλ 2001-06

Η πιο αμφιλεγόμενη μεταγραφή στην ιστορία της Premier League, με τον Κάμπελ να αλλάζει πλευρά στο Λονδίνο, μετακομίζοντας από την Τότεναμ ως ελεύθερος στην Αρσεναλ το 2001. Ο μετέπειτα διεθνής άσος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δεχθεί τη μεταγραφή, ενώ απέρριψε πρόταση ανανέωσης των Σπερς, στους οποίους ήταν αρχηγός. Το κράξιμο από τους οπαδούς προς τον Κάμπελ τον ακολούθησε και όταν μετακόμισε στην Πόρτσμουθ, με μερικούς φανατικούς να συλλαμβάνονται για το περιεχόμενο των συνθημάτων τους. Η πίκρα των φίλων της Τότεναμ έγινε ακόμα μεγαλύτερη καθώς ο Αγγλός στόπερ είχε επιτυχημένο πέρασμα από την Αρσεναλ κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

Μο Τζόνστον

Σέλτικ 1984-87 – Ρέιντζερς 1981-1991

Η περίπτωση του πρώην επιθετικού της Εθνικής Σκωτίας αποτελεί μία από τις πιο ταραχώδης στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε τον αγαπημένο των οπαδών της Σέλτικ, στην οποία αγωνίστηκε το διάστημα 1984-87, απ’ όπου μεταγράφηκε στην Ναντ. Δύο χρόνια μετά βρέθηκε πολύ κοντά στην Σέλτικ και ο ίδιος τόνισε ότι θέλει να υπογράψει μόνο στους Καθολικούς. Λίγες μέρες μετά παρουσιάστηκε από την Ρέιντζερς. Ο Τζόνστον «κατάφερε» να είναι μισητός και στις δύο ομάδες. Μερίδα οπαδών των Τζερς δεν πανηγύριζε τα γκολ του ενώ άλλοι επέστρεψαν τα εισιτήρια διαρκείας! Τρία γκολ που πέτυχε σε Old Firm, έσωσαν κάπως την κατάσταση.

Πηγή: gazzetta.gr