Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς βάφτηκε πράσινος. Πολλά χαμόγελα, αλλά χαμηλοί τόνοι στις τάξεις του (πλέον) Κυπελλούχου Παναθηναϊκού που ορέγεται το τριπλ κράουν στην ιστορία του. Τι άρεσε στον… Mr 82% Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τι θα προσπαθήσει να διορθώσει εν όψει Μακάμπι και τελικών της Α1. Απογοήτευση, παράπονα για τη διαιτησία, αλλά και πάθος για «ρεβάνς» στις τάξεις του Ολυμπιακού.

«Έχουμε και συνέχεια…»

Πολλά χαμόγελα, αλλά και χαμηλοί τόνοι εν όψει της δύσκολης συνέχειας συνθέτουν το σκηνικό στον Παναθηναϊκό την επομένη της κατάκτησης του 13ου Κυπέλλου στην ιστορία της ομάδας (και 52ου συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις). Οι «πράσινοι» παρότι και πάλι δεν είχαν καλή απόδοση σε μεγάλη διάρκεια του αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό, κατάφεραν χάρη στην εμπειρία και το χαρακτήρα πρωταθλητή που έχουν σφυρηλατήσει χρόνια τώρα να σταθούν στο ύψος τους την ώρα που δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για κακή απόδοση και να κερδίσουν ένα σχεδόν χαμένο ματς. Οι πρωταθλητές και πλέον Κυπελλούχοι πανηγύρισαν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον συγκεκριμένο τίτλο. Γιατί μπορεί να είναι ο τρίτος κατά σειρά προτεραιότητας από αυτούς που διεκδικούν κάθε χρόνο, αλλά μετά από δύο χρόνια που έβλεπαν τον «αιώνιο» αντίπαλο να πανηγυρίζει στο Ελληνικό, είχαν έναν επιπλέον λόγο να θέλουν (και) αυτή την κούπα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έφτασε τους 23 τίτλους σε 28 τελικούς με τον Παναθηναϊκό (ποσοστό επιτυχίας 82%), παρά την ικανοποίηση για τη νίκη και τον τρόπο που η ομάδα του βγήκε από μία πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν παύει να έχει αρκετά παράπονα από την εικόνα τους. Γνωρίζει καλά πως η ομάδα του δεν λειτούργησε καλά σε άμυνα και επίθεση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και για το λόγο αυτό οι επόμενες ημέρες (μετά τις απαραίτητες ανάσες σήμερα), θα έχουν πολλή δουλειά και ακόμη περισσότερη ανάλυση λαθών μέσω βίντεο.

Η συνέχεια είναι πολύ δυσκολότερη και ο Παναθηναϊκός καλείται να υπερασπιστεί τους δύο «μεγάλους» τίτλους του, σε Ευρώπη και Ελλάδα, για να φτάσει στο τρίτο τριπλ-κράουν της ιστορίας του μετά το 2007 και το 2009. Η αρχή γίνεται με τη σειρά των προημιτελικών της Ευρωλίγκας απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ σε εννέα μέρες και ακολουθούν τον Μάιο οι τελικοί της Α1, όπου το «τριφύλλι» θα προσπαθήσει με μειονέκτημα έδρας για τρίτη φορά στα τέσσερα τελευταία χρόνια να φτάσει στον 14ο τίτλο του τα τελευταία 15 χρόνια.

Πίκρα και παράπονα

Απογοήτευση για τον τρόπο που χάθηκε το τρίτο συνεχές Κύπελλο, αλλά και αρκετά παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις υπάρχουν στις τάξεις του Ολυμπιακού την επομένη του τελικού. Οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν στο παρκέ για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ωστόσο κατέρρευσαν στο τέλος, με κακές επιλογές, αστοχία και πολλά λάθη στην επίθεση χάνοντας ένα παιχνίδι που έμοιαζε να γέρνει οριστικά προς το μέρος τους, όταν προηγήθηκαν με 58-45 στα τέλη της τρίτης και 64-55 στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς παρουσίασε τα συμπτώματα του αγώνα του ΣΕΦ, όταν έχασε διαφορά 19 πόντων και λίγο έλειψε να το πληρώσει στο τέλος. Βασική αιτία είναι η απειρία, συγκριτικά με τους μπαρουτοκαπνισμένους αντιπάλους, στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Οι Πειραιώτες παρότι δεν εκφράστηκαν δημοσίως (πλην του Τζόι Ντόρσεϊ) διαμαρτύρονται για τη διαιτησία. Στις συζητήσεις τους έκαναν λόγο για διαφορετικά κριτήρια στα σφυρίγματα των διαιτητών κι έλεγαν πως ο Παναθηναϊκός κέρδιζε φάουλ με απλές επαφές, ενώ στον αντίποδα μιλούσαν για ανοχή στη σκληρή άμυνα των «πράσινων» που ξεπερνούσε τα όρια του φάουλ. Επίσης στέκονται και στην τελευταία φάση του ματς, όπου θεωρούν πως υπήρξε επαφή του Μπατίστ με τον Παπανικολάου στην προσπάθεια του τελευταίου να πετύχει το καλάθι της νίκης.

Παρά την πικρία που αφήνει η απώλεια ενός τίτλου, η επόμενη μέρα δεν βρίσκει καταρρακωμένους ψυχολογικά τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, παρά μάλλον πεισμωμένους για «απαντήσεις» στη συνέχεια. Ο «Ντούντα» αισιοδοξεί πως με την επάνοδο του τραυματία Έισι Λο, ο οποίος μπορεί να αποφορτίσει τον Βασίλη Σπανούλη από την ασφυκτική πίεση της αντίπαλης άμυνας, το «ψήσιμο» των νεαρών παικτών της ομάδας σε καταστάσεις όπως του χθεσινού ματς, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς της Α1, το πρωτάθλημα-που είναι και ο μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού-μπορεί να επιστρέψει στον Πειραιά μετά από 15 χρόνια.

Πηγή: sport-fm.gr