Αυστηροποίηση των ποινών για επεισόδια σε γήπεδα, αλλά και των ρητρών βίας, στις προσεχείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ με αθλητικές εταιρείες και διοργανώτριες αρχές, καθώς και ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων, δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στην προσπάθειά της για τη δραστική αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας του ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, σε συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Αυτά τονίζονται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με αφορμή τα επεισόδια που στιγμάτισαν το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΠΟΤ ενημερώθηκε από την διοίκηση της ΕΡΤ ότι διεξάγεται ένορκη διοικητική εξέταση για τη μετάδοση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα.

Το νέο νομοσχέδιο:

1. Ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, ώστε να μπορούν να ελέγχονται και να μην αποτελούν κέντρα γέννησης βίας και εγκληματικότητας: I. Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε αθλητικού σωματείου και αδειοδότηση της αστυνομίας για την ίδρυση λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου. II. Κάθε λέσχη θα υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ετησίως αντίγραφο του μητρώου μελών της και αντίγραφο του ποινικού μητρώου των μελών του διοικητικού της συμβουλίου. III. Κάθε λέσχη υποχρεούται να τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων. IV. Σε περίπτωση που μέλος λέσχης μετέχει σε επεισόδια βίας, η λέσχη υποχρεούται να τον διαγράψει. V. Η δράση των λεσχών θα ελέγχεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

2. Ρυθμίζει τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών, καθιστώντας υπεύθυνες γι΄αυτές τις διοικήσεις των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

3. Ανασυγκροτεί τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, με σκοπό να ενισχύσει το κύρος και τις αρμοδιότητές της.

4. Αυστηροποιεί το νομοθετικό καθεστώς όσων καταδικάζονται για παραβατικές πράξεις στα γήπεδα και καθιερώνει τον αποκλεισμό της παρουσίας τους από τα γήπεδα για 2 έως 5 χρόνια, καθώς και την υποχρεωτική παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής αγώνων των ομάδων τους.

5. Καθιερώνει υποχρεωτικώς το ηλεκτρονικό εισιτήριο με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα του ευκολότερου εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών στα γήπεδα, σε συνδυασμό με τη χρήση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

6. Θεωρεί κακουργηματική πράξη τον σχεδιασμό προσυνεννοημένων αγώνων.

7. Ρυθμίζει το πλαίσιο συνεργασίας των ΠΑΕ και ΚΑΕ με τις εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης, απαιτώντας να διαπιστεύονται από την αστυνομία οι υπάλληλοί τους, τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

8. Επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση επεισοδίων στα γήπεδα.

– Μετά από συνεννόηση με τον ΟΠΑΠ και σε εφαρμογή της πολιτικής επιβολής ρητρών βίας που ελήφθη πέρυσι την άνοιξη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζήτησε:

1. Να επιβληθεί το μέγιστο της προβλεπόμενης ρήτρας βίας.

2. Να αυστηροποιηθούν περισσότερο οι ρήτρες βίας στις προσεχείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ με αθλητικές εταιρείες και διοργανώτριες αρχές, στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν άμεσα.

3. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις ρήτρες να διατίθενται σε άλλα αθλήματα καθώς και στην βελτίωση των υποδομών.

4. Τα χρήματα αυτά να αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που θα διαθέτει ο ΟΠΑΠ για το ποδόσφαιρο την επόμενη χρονιά

– Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ενημερώθηκε ότι η ΕΡΤ διεξάγει ένορκη διοικητική εξέταση αναφορικά με τη μετάδοση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα. Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΟΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς -συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ- ώστε να μπουν ρήτρες βίας στις συμβάσεις παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υπογράφουν με τις ομάδες».