Ο Αντώνης Αντωνιάδης είπε τα πράγματα με το όνομά τους και σχολίασε τα διοικητικά του Παναθηναϊκού, μίλησε και για το αγωνιστικό τμήμα, όπου παραδέχτηκε πως η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών παίζει μεγάλο ρόλο και ότι τα διοικητικά προβλήματα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Αναλυτικά τα όσα τόνισε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναίκού στην ΟΠΑΠ ΤV:

– Για το πρωτάθλημα:

«Μετά τους τελευταίους αγώνες και τη διαφορά των εφτά βαθμών, το πρωτάθλημα μάλλον οδεύει προς τον Ολυμπιακό. Όχι ότι δεν μπορούν να καλυφθούν, αλλά το θέμα είναι ότι έχει πρόβλημα ο Παναθηναϊκός. Κατ’ αρχήν το διοικητικό έλλειμμα. Οι μεγαλομέτοχοι τα είδαν ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, δεν πρόταξαν το συμφέρον του Παναθηναϊκού και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πλέον, την ευθύνη την έχει υποχρεωτικά ο μεγαλομέτοχος. Αφού οι άλλοι κύριοι δεν εμφανίζονται, πρέπει να βγει μπροστά να βοηθήσει.

Για μένα πρέπει ο ίδιος να γίνει πρόεδρος, να πάρει το δικό του επιτελείο και να οργανωθεί, διότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να μείνει ακέφαλος, ούτε κομπάρσος στο πρωτάθλημα. Εδώ πέρυσι φτάσαμε στο απόγειο της αποθέωσης, στη μεγάλη επιτυχία του νταμπλ. Αφυπνίσαμε τα ένστικτα των Παναθηναϊκών φιλάθλων, γιατί ήταν πολλά χρόνια σε λήθαργο, και εκεί που ανέβηκε η ψυχολογία και ο ενθουσιασμός ξαφνικά φτάσαμε πάλι τα ίδια.

Πρέπει να τελειώσει το συντομότερο, κατά την άποψή μου. Ο κόσμος να είναι κοντά στην ομάδα, γιατί τα παιδιά αγωνίζονται, προσπαθούν και άλλοι που δεν αποδίδουν -δεν πρέπει ο κόσμος να νομίζει ότι δεν θέλουν να αποδώσουν. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν, αλλά όλο το κλίμα επηρεάζει αρνητικά. Αν κάναμε τώρα δυο καλές μεταγραφές και άλλαζε λίγο το κλίμα στα αποδυτήρια, θα άλλαζε αμέσως η κατάσταση στην ομάδα και το αγωνιστικό κομμάτι και θα μπορούσαμε επί ίσοις όροις να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Αλλά από ό,τι ακούω δεν θα γίνουν μεταγραφές και θα πορευτεί με το ίδιο έμψυχο υλικό. Αλλά αυτό δεν είναι σπουδαίο. Το έμψυχο υλικό είναι αρκετά καλό -όχι όσο έλεγαν- αλλά είναι. Το κλίμα είναι το σημαντικό. Και δεν είναι εύκολο να αλλάξει, και όσο καθυστερεί τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να περάσει ο Παναθηναϊκός το σκόπελο της αβεβαιότητας».

– Για την ψυχολογία

«Το ψυχολογικό κομμάτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλή πορεία της ομάδας. Το 50% είναι η διοικητική επάρκεια, η φυσική και η τεχνική κατάρτιση και το ψυχολογικό άλλο τόσο. Παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτό βέβαια είναι άγνωστο στην πατρίδα μας. Εμείς το καταλάβαμε όταν είχαμε τον Πούσκας προπονητή. Πόσορόλο έπαιξαν τα λόγια του και ο τρόπος που μας μίλαγε, μας έπεισε και είχαμε την πορεία που είχαμε.

Είναι εύκολο να αλλάξει, αν γίνουν 4-5 κινήσεις από τη διοίκηση και να ξέρουμε ποιο είναι το αφεντικό. Να μπει μπροστά, να βάλει βάσεις με παιδιά που έχουν ζήλο και κίνητρο να κάνουν όνομα και που δεν είναι παίκτες κορεσμένοι από δόξα φήμη και χρήμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να γίνει μεγάλος, ανταγωνιστικός στην Ευρώπη και να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα.

Αυτήν την παράκληση θέλω να υποβάλλω σε αυτούς που έχουν τα ηνία και στην προκειμένη περίπτωση στον Γιάννη Βαρδινογιάννη που είναι μεγαλομέτοχος. Αυτός κάνει ό,τι θέλει, αφού έφυγαν ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας και δεν ξέρω αν έχουν διάθεση να γυρίσουν. Πρέπει να μπει μπροστάρης, να τον εμπιστευτούν και οι άλλοι μέτοχοι και να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να διοικείται από διοικούσα επιτροπή που θα πρέπει για ό,τι κάνει να παίρνει άδεια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα και θέλουν να πάρουν τον Παναθηναϊκό, αρκεί να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Και οι τακτικισμοί, ποιος έχει, ποιος δεν έχει, πρέπει να σταματήσουν και να μπει σαν γνώμονας το συμφέρον του Παναθηναϊκού, γιατί ο κόσμος είναι αρκετά πονεμένος».

– Τελικά ισχύει η παροιμία που λέει ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει;

«Ισχύει, αλλά στην αρχή αφού πρόταξαν το συμφέρον του Παναθηναϊκού, λέγαμε ότι θα γίνει έτσι. Τελικά δεν έγινε. Αποδεικνύεται ότι ένας πρέπει να είναι το αφεντικό, να του έχουν εμπιστοσύνη όλοι οι άλλοι και να τον αφήσουν να δουλέψει και να λογοδοτήσει στο τέλος κάθε χρόνου, να κάνει τον οικονομικό και αγωνιστικό απολογισμό.

Στην Ελλάδα οι έχοντες χρήματα έχουν έναν ιδιότυπο εγωισμό και ο ένας θέλει να επιβάλλεται του άλλου, ποιος είναι καλύτερος, ποιος ξέρει καλύτερα, ποιος έχει την καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική. Αυτά παίζουν ρόλο, αλλά στο ποδόσφαιρο είναι η ομάδα. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Πάει καλά η ομάδα; Πάνε όλοι καλά. Δεν πάει καλά η ομάδα; Δεν πάει κανένας καλά».


– Για τη συνέντευξη του Νίκου Νιόπλια

«Αυτά σε ομάδα που αποτελείται από πολύ κόσμο είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και να γίνονται διαχωρισμοί. Το σπουδαίο είναι όταν συμβαίνουν να τα πολεμάμε. Δεν νομίζω ότι επηρέασαν. Αυτά συμβαίνουν, είναι ανθρώπινα. Το πρόβλημα είναι η πορεία της ομάδας. Η αγωνιστική εικόνα είναι ο μισός καθρέφτης της εικόνας στα αποδυτήρια. Αυτός είναι ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου».

– Αν σας έλεγαν να πάρετε εκ νέου ρόλο στην ομάδα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

«Άμα προσκληθώ, δεν έχω αντίρρηση να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, αλλά εγώ σαν όνομα δεν μπορώ να κάνω τον άνθρωπο-γλάστρα. Μπορώ να τα αναλάβω όλα υπό τον όρο ότι θα κάνω κουμάντο, αν δεν συμβεί αυτό δεν μπορώ να είμαι υποχείριο και να ακούω εντολές. Αν ήμουν στα οικονομικά, φυσικά και θα άκουγα κάποιον γιατί εγώ δεν ξέρω από οικονομικά. Αλλά να είμαι στο ποδόσφαιρο 50 χρόνια και να μου λέει κάποιος επειδή έχει χρήματα τι θα κάνω στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται. Και επειδή κάποιοι που έχουν χρήματα και μετά από λίγη δημοσιότητα νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, για αυτό την πατάνε. Νομίζουν ότι τα έμαθαν όλα.

Υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι νόμοι και περισσότερο παίζουν άγραφοι. Αν δεν τους ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να τους μάθεις. Εμείς είμαστε 50 χρόνια και ακόμα μαθαίνουμε. Πώς νομίζουν ότι τα έμαθαν όλα και αρχίζουν και λένε θα κάνουμε εκείνο και το άλλο; Δεν είναι έτσι. Είναι ιδιότυπος χώρος το ποδόσφαιρο. Αν δεν ξέρεις τους άγραφους νόμους, δεν κάνεις καλή χρήση του χρήματος δεν μπορείς να περπατήσεις.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως οι άλλες ανώνυμες εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είμαι μεγαλομέτοχος και κάνω ό,τι θέλω. Η ομάδα ανήκει στον κόσμο, δεν μπορείς να τον αγνοείς. Από την άλλη, ο κόσμος πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα και όχι να κάνει αυτά που έγιναν με τον Ολυμπιακό Βόλου, που έχασε η ομάδα και μπήκαν μέσα. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Η ομάδα έχει ανάγκη τον κόσμο στα δύσκολα, όπως οι στιγμές που περνάει τώρα».

– Για τον κόσμο και το παράδοξο που συμβαίνει καθώς πριν έλεγαν “Τζιγγερ πούλα” και τώρα θέλουν να γυρίσει:

«Η παρουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου έδωσε ελπίδες στον κόσμο και σε μένα. Όταν μπήκε περιμέναμε να κάνει τον Παναθηναϊκό μεγάλο. Οι θέσεις και οι τοποθετήσεις του ήταν ταυτισμένες με τις δικές μας. Και πιστεύω ακόμα ότι αν έχει διάθεση να τον πάρει θα τον κάνει μεγάλο. Το γιατί δεν το κάνει και αποσύρθηκε δεν το γνωρίζω. Στις εποχές του Βαρδινογιάννη, επειδή η ομάδα ήταν αρκετά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, τον κόσμο τον πείραξε. Όμως όσο μένει κανείς σε ένα χώρο μαθαίνει από τα λάθη και τις παραλείψεις του.

Όποιοι έχουν χρήματα για να στρέψουν τον Παναθηναϊκό σε μια άλλη κατεύθυνση, να γίνει εάν μάζεμα, ένα νοικοκύρεμα οικονομικό, επιλογή ταλέντων που υπάρχουν στην Ελλάδα, να έρθουν μικρά παιδιά από το εξωτερικό και να αναδειχθούν, ας γίνει. Υπάρχει ένα κράμα πολλών ενεργειών, για να πάρει η ομάδα το σωστό δόμο. Είμαι σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει το δρόμο του, αλλά δεν πρέπει να αργήσει».

– Αν αργήσει θα υπάρχει ένα πρωτάθλημα δυο ταχυτήτων με τον Ολυμπιακό και τις άλλες ομάδες;

«Ναι και αυτό θα είναι κακό για όλο τον κόσμο. Πρέπει να είναι δυνατό το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό γίνεται όταν δυναμώνουν οι ομάδες, όπως η Καβάλα, ο Εργοτέλης και ο Ατρόμητος που οργανώθηκαν και δεν τις κερδίζεις εύκολα. Τι μπάτζετ έχει η Καβάλα, τι ο Ολυμπιακός και τι ο Παναθηναϊκός; Σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν γίνεται σωστή διαχείριση χρημάτων. Άμα δεν σε υπολογίζουν και βάζουν δικούς τους ανθρώπους από επιχειρήσεις, δεν μπορείς να τους πεις κάτι. Τι να πεις; Είναι λάθος; Αν εγώ έχω άποψη, όπως έχω αρχές, αξίες και μια διαδρομή στο ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να τις αλλάξω τώρα στα γεράματα. Έχω μια διαδρομή που ο κόσμος έχει καταλάβει. Δεν την άλλαξα σε τίποτα.

Μπήκα πριν από δυο χρόνια, χωρίς να έχω βασική θέση στη διοίκηση. Έγινε μια παρεξήγηση όταν μπήκα, δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ τώρα, ίσως κάποια άλλη στιγμή άμα χρειαστεί. Εγώ μόνο με την ομάδα ασχολιόμουν, είχα τους οργανωμένους, ήμουν πρόεδρος των παλαιμάχων, ήμουν στη Σούπερ Λίγκα, στην ΕΠΟ, αλλά στην ομάδα ήμουν αναρμόδιος. Ήμουν σε ένα γραφείο στον ΠΣΑΠ, 40 επί 60, και πήγα σε ένα γραφείο 4 επί 5 και έκανα διανομή εισιτηρίων.

Το λέω με πικρία. Ήμουν αναρμόδιος, δεν μπορούσα να έχω άποψη για την ομάδα, δεν συμμετείχα καθόλου στο διοικητικό. Όπως πολύ εύγλωττα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος μού είπε είσαι αναρμόδιος. Όχι ότι έφταιγε ο ίδιος, γιατί έτσι του είπαν. Ότι θα έχω άλλες αρμοδιότητες. Θέλει πολλή δουλειά. Και κάνω ξανά παράκληση να βάλουν κάποιον μπροστάρη για να βρει ο Παναθηναϊκός το δρόμο του».

πηγή: gazzeta