Γλυτώσαμε από τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Μία μικρής σημασίας διοργάνωση για την οποία επρόκειτο να δαπανήσουμε πάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ωφεληθεί κάτι ιδιαίτερο η περιοχή (και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο αγοράς, αλλά και σε επίπεδο προβολής) και, βεβαίως, χωρίς να ωφεληθεί τίποτα ιδιαίτερο ο ελληνικός αθλητισμός.

Πολύ σωστά η Πολιτεία υπέβαλε έναν προσαρμοσμένο στις οικονομικές συνθήκες και δυνατότητες της χώρας προϋπολογισμό. Το ότι καθυστέρησε να το πράξει, ή το ότι δεν χειρίστηκε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν αναιρούν την ορθότητα της απόφασης. Το ότι η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων δεν δέχτηκε τον προϋπολογισμό αυτό, που διασφάλιζε τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των Αγώνων, μαρτυρά αδυναμία κατανόησης των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων και, ταυτόχρονα, εμμονή σε μια λογική ακριβών αγώνων, που δεν έχει θέση στην παγκόσμια σημερινή πραγματικότητα.

Θεωρώ την εξέλιξη αυτή, μοναδική ευκαιρία για τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Με ένα μικρό μέρος από τα χρήματα που θα πήγαιναν στους Μεσογειακούς Αγώνες, μπορούν να χρηματοδοτηθούν προγράμματα 5ετούς ανάπτυξης σε όλα τα αθλήματα, να ενισχυθεί το παραγωγικό κομμάτι όσων αθλητικών Ομοσπονδιών αποδεδειγμένα παράγουν έργο ουσίας (με βάση σαφή και καθορισμένα κριτήρια), να στηριχτεί ο μαζικός αθλητισμός, να ενισχυθούν δράσεις και διοργανώσεις απολύτως συμβατές με τις ανάγκες της κοινωνίας (όπως οι αγώνες δρόμου μαζικής συμμετοχής), να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα για τον αθλητισμό στα σχολεία, όχι τόσο για να κατευθυνθούν σωστά τα παιδιά εκεί που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα, όσο για να πάψουμε να έχουμε το ρεκόρ παιδικής παχυσαρκίας.

Παρά την ενασχόληση μου για πολλά χρόνια με τον αθλητισμό, δεν έχω τις γνώσεις για να προτείνω περισσότερες δράσεις, ούτε για να συγκεκριμενοποιήσω περισσότερο το περιεχόμενο τους. Η Πολιτεία όμως, πρέπει και μπορεί να καλέσει εκείνους που έχουν τη γνώση αυτή, ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία.

Υ.Γ. Σε ότι αφορά τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας, θεωρώ εξαιρετική την πρόταση του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, να διοργανωθούν το 2013 στις πόλεις που θα φιλοξενούσαν τους Μεσογειακούς Αγώνες, όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα των μεγάλων Ομοσπονδιών. Ο συνολικός αριθμός αθλητών και επισκεπτών θα είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως και τα οφέλη για τη Θεσσαλία.

Του Κώστα Παναγόπουλου από την aixmi.gr