Η Αλβανία μπήκε στο Euro 2024 με ήττα από την Ιταλία στον πρώτο της αγώνα, το πρόβλημά της όμως δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός ότι έχει μπει πλέον στο στόχαστρο της UEFA λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς των οπαδών της.

Στον αγώνα με τους Ιταλούς βρέθηκαν περισσότεροι από 40.000 Αλβανοί στις εξέδρες του γηπέδου της Ντόρτμουντ και δημιούργησαν όμορφη ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να αποφύγουν και συμπεριφορές που δεν άρεσαν καθόλου στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Τα εθνικιστικά σύμβολα που εμφανίστηκαν στις εξέδρες του Signal Iduna Park, τα πανό με χάρτη που δείχνουν ελληνικά εδάφη σαν αλβανικά, οι σημαίες του UCK, ακόμη και τα καπνογόνα που άναψαν στον αγώνα με την Ιταλία έχουν ως αποτέλεσμα η UEFA να αρχίσει έρευνα.

Αυτό αναφέρουν σε σχετικό ρεπορτάζ οι New York Times και πλέον όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η απόφαση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αν θα επιβληθεί κάποια ποινή στην ομάδα της Αλβανίας.

Οι οπαδοί της οποίας, εν τω μεταξύ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στα σοβαρά επεισόδια με Σέρβους και Άγγλους στο Γκελζενκίρχεν.