Η υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον οι ποδοσφαιριστές Σάντρο Τονάλι, Νικολό Τζανιόλο και Νικολό Φατζόλι, που έχει συγκλονίσει την Ιταλία, έγινε αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα του κατά πόσο οι παίκτες ποντάρουν, με τον γενικό γραμματέα της Federbet να δηλώνει πως η πλειονότητα τους είναι εθισμένη στον τζόγο.

Η Federbet είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα την Ευρώπη που ίδρυσαν οι ιδιοκτήτες καζίνο και οι bookmakers προκειμένου να προωθήσουν τη δημιουργία κοινών νόμων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και που παράλληλα καταπολεμά τον παράνομο στοιχηματισμό και τη χειραγώγηση αποτελεσμάτων και προσφέρει δεδομένα σε μεγάλες λίγκες.

Ο Φρανσέσκο Μπαράνκα, ο γενικός γραμματέας της Federbet, υποστήριξε πως οι περιπτώσεις των Τονάλι, Φατζιόλι και Τζανιόλο, δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας για τους σημερινούς ποδοσφαιριστές.

Άλλο το στοίχημα κι άλλο η χειραγώγηση αποτελεσμάτων

«Κατά τη γνώμη μου, το 90% των ποδοσφαιριστών στοιχηματίζουν. Έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, τους αρέσει η αδρεναλίνη, έχουν πνεύμα ανταγωνιστικότητας και έχουν πολλά χρήματα. Και αυτό τους κάνει πολύ επιρρεπείς στον τζόγο. Οπότε δεν με εκπλήσσει καθόλου. Είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι απλά μεγάλο, είναι τεράστιο. Μπορώ να σκεφτώ ότι πάνω από το 90% των ποδοσφαιριστών στοιχηματίζουν. Δεν μιλάμε για στήσιμο αγώνων, μιλάμε μονάχα για στοίχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά όπως μεταφέρει η ισπανική εφημερίδα «Sport».

«Όλοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να μιλήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημα. Μετά από μια εβδομάδα όλοι το ξεχνάμε, αυτή είναι η αλήθεια. Και ο τζόγος είναι ένα μέρος του κόσμου του ποδοσφαίρου. Στη Βαρκελώνη έχετε εργάτες που κάνουν δουλειά εκατομμυρίων ευρώ και τι κάνουν όταν πρόκειται για στοιχήματα; Κάθε εβδομάδα θα έπρεπε να εξηγούν τους κινδύνους, να δημιουργούν έναν ηθικό κώδικα που να μιλάει για το στοίχημα. Σκεπτόμενος τη Νιούκαστλ, υπογράφεις τον Τονάλι για 70 εκατ. ευρώ και τώρα έχει αποκλειστεί. Τι ζημιά είναι αυτή για την ομάδα; Είναι τεράστια», συνέχισε.

«Πρέπει να πούμε ότι στοιχηματίζουν κυρίως σε άλλους αγώνες και όχι σε εκείνους που αγωνίζονται. Δεν είναι εγκληματίες. Είναι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με τον τζόγο», κατέληξε.