Μια φωτογραφία δύο Κινέζων αθλητριών που έκανε ακούσια αναφορά στη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν λογοκρίθηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αριθμοί αγώνων των Lin Yuwei και Wu Yanni σχηματίζουν το «64» – μια κοινή αναφορά στο περιστατικό που συνέβη στις 4 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις για το περιστατικό παραμένουν ταμπού στην Κίνα, με τις αρχές να διαγράφουν τακτικά κάθε αναφορά στο θέμα από το διαδίκτυο.

Το 1989, στρατεύματα πυροβόλησαν εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο. Παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν πραγματικά τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, αλλά οι εκτιμήσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες νεκρούς, όπως σημειώνει το BBC.

Οι αθλήτριες αγκαλιάστηκαν μετά από μια κούρσα 100 μέτρων με εμπόδια στους Ασιατικούς Αγώνες, στην οποία η Lin κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Στη φωτογραφία φορούσε τον αριθμό 6 του διαδρόμου της δίπλα στον αριθμό 4 του διαδρόμου της Wu.

Οι χρήστες έκαναν αναρτήσεις στο Weibo, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, συγχαίροντας την Lin. Ωστόσο, οι αναρτήσεις που περιείχαν τη φωτογραφία αντικαταστάθηκαν με γκρίζα τετράγωνα.

Ωστόσο, η φωτογραφία δεν φαίνεται να έχει σβηστεί εντελώς από το διαδίκτυο, με ορισμένα κινεζικά ειδησεογραφικά άρθρα να εξακολουθούν να δείχνουν μια εικόνα των δύο αθλητριών.

Η Κίνα έχει κερδίσει σχεδόν 300 μετάλλια μέχρι στιγμής στους Ασιατικούς Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην κινεζική πόλη Χανγκζού. Πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.