Φωτιά στο Μάτι: Το καταγραφικό, η ασυνεννοησία και ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις» - Τι έγινε με την απομάκρυνση πολιτών;


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:21
30/07/2020
Φωτιά στο Μάτι: Το καταγραφικό, η ασυνεννοησία και ο Νίκος Χαρδαλιάς
21
loading

Στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών που ερευνούν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έχει μπει το δεύτερο καταγραφικό του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπό το φως των καταγγελιών περί προσπάθειας συγκάλυψης των αιτίων  που οδήγησαν στην τραγωδία οι συνομιλίες που καταγράφονται τη μοιραία ημέρα στο  ψηφιακό μηχάνημα ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο καταγραφικό δεν δόθηκε στον ανακριτή από την αρμόδια Αρχή από την πρώτη στιγμή αλλά κατασχέθηκε πρόσφατα μετά από αιφνιδιαστική έρευνα του δικαστικού λειτουργού σε ιδιωτική εταιρεία στη Μεταμόρφωση, όπου φέρεται το μηχάνημα να εστάλη από το ΕΣΚΕ για επισκευή.

Το αλαλούμ, πάντως, που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες και κόστισε 102 ζωές έχει καταγραφεί και στο πολυσέλιδο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία διαπιστώνει ευθύνες σχεδόν στο σύνολο του μηχανισμού που στην καλύτερη περίπτωση υπολειτούργησε.

«Εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις»

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στο επίμαχο πόρισμα, ότι στην  έκτακτη συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ) στις 23/7/2018 «που με καθυστέρηση συγκλήθηκε  στις 20.00 και συνεδρίασε στις 21.30

εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις, χωρίς να αναφερθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν, οι απαιτούμενες δράσεις που έπρεπε να αναληφθούν, αλλά  και οι φορείς που θα τις αναλάμβαναν».

Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι:

 • Ο συντονισμός της διάθεσης του απαραίτητου μηχανισμού και μέσων αποτελούσε αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του ΚΣΟΠΠ, καθώς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, ενώ η φωτιά με βάση τις διατάξεις του νόμου φαίνεται να είχε προσλάβει χαρακτηριστικά της περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης.
 • Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν συγκλήθηκε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο συγκαλείται από τον Αρχηγό του ΠΣ για την παροχή κατευθύνσεων και την επιχειρησιακή τακτική των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Τι έγινε με την απομάκρυνση πολιτών;

Επιπλέον, αναφέρεται ότι για  την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση καθώς το ΠΣ στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Η εισήγηση υποβάλλεται από τον εκάστοτε επί τόπου επικεφαλής αξιωματικό του ΠΣ, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Μάλιστα, από ενημερωτικό σημείωμα της Προϊσταμένης τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, προκύπτει ότι στις 19.35 επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και αφού του ανέφερε ότι έχει εκκενωθεί το Λύρειο Ίδρυμα και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας ρώτησε εάν θέλει άλλη συνδρομή από την περιφέρεια και εκείνος φέρεται να απάντησε "τι να σου πω, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη", χωρίς οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση. Είναι ενδεικτικό δε , σύμφωνα με το πόρισμα, ότι ο γ. γ. Πολιτικής Προστασίας με εξουσιοδότησή του την επόμενη ημέρα 24/7 ώρα 11.58 απευθυνόμενος στην Περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα «τοπικής, μικρής έντασης».

Το πόρισμα της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αποδίδει στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καθυστερημένη αντίδραση στο σχεδιασμό για τα μέτρα πρόληψης αλλά και έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού των αρμοδίων φορέων  της Πολιτική Προστασίας. Για την Περιφέρεια διαπιστώνει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών Πολιτικής Προστασίας και καθυστερημένη αποστολή του σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές. Παράλληλα, επισημαίνει πως δεν  εξέτασε τη λήψη ή μη της απόφασης για την υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών καθώς δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από τον Αξιωματικό της ΠΥ που συντόνιζε το έργο κατάσβεσης.  Όσο για τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, αφού ζητείται να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες,  διαπιστώνεται ότι δεν είχαν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες πρόληψης (καθαρισμός οικοπέδων από ξερά χόρτα, εγκατάσταση υδροστομίων) αλλά και έλλειμα επικοινωνίας μεταξύ του τμήματος περιβάλλοντος Πολιτικής Προστασίας και συντήρησης πρασίνου με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

«Έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης»

Τον Δεκέμβριο του 2019 κατέθεσε στον ανακριτή ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και νυν υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς δίνοντας το στίγμα πώς ο ίδιος θα ενεργούσε σε ανάλογη περίπτωση.

«Όταν έχουμε επικινδυνότητα 4ου βαθμού, μεριμνώ, φροντίζω όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας να είναι στο βαθμό ετοιμότητας ανάλογα με την κατάσταση και το δίχτυ συναγερμού του χάρτη. Μιλάω με το ΚΕΠΠ να είμαι σίγουρος ότι είναι σωστά στελεχωμένο και να έχει δλδ όλο το προσωπικό που χρειάζεται όταν ο δείκτης είναι στο 4. Τον Ιούλιο του 2018 γνωρίζω ότι δεν υπήρχε γενικό σχέδιο επικυρωμένο. Υπήρχε το σχέδιο του Ιουνίου 2013 Γ' έκδοση» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς στην κατάθεση του ενώ όταν κλήθηκε να μιλήσει για το ενδεχόμενο εκκένωσης τόνισε: «Προσωπικά δεν περιμένω κανέναν δήμαρχο και κανέναν αντιπεριφερειάρχη. Όντας πάνω από το σύστημα βλέπω τις πιο κοντινές περιοχές που είναι κατοικημένες, ζητώ πληροφορίες για την κατάσταση του ανέμου και τη φορά του και προχωρώ εφόσον είναι κοντά ή ο άνεμος τρέχει, δίνω εντολή προληπτικής απομάκρυνσης. Μιλάω επί τόπου με τον δήμαρχο της περιοχής ή τον εξουσιοδοτημένο, μιλάω με τον αρμόδιο της περιφέρειας και τους δύο επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και  ζητώ να συνδράμουν στο ζήτημα της απομάκρυνσης».

Ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι  «στο Μάτι θα έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης» ωστόσο προσθέτει: «Παρά ταύτα νομίζω δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την ασφάλεια απομάκρυνσης.»

Ο κ. Χαρδαλιάς στην κατάθεση του εκτίμησε ότι δυο ήταν οι βασικοί παράγοντες που δεν επέτρεπαν  τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απομάκρυνση.

«Ο πρώτος ήταν η μη στεγανοποίηση της Λ. Μαραθώνος με αναστροφή, δηλαδή κλείνεις από μπροστά και τους γυρίζεις πίσω. Δεν τους επιτρέπεις να μπουν μέσα στον οικιστικό ιστό. Και ο δεύτερος είναι ότι δεν αφήνεις τα φέρι μποτ στην περιοχή που κινδυνεύει να αδειάσουν από τη φορά της φωτιάς. Νομίζω ότι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δυσκολία του κόσμου να απομακρυνθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην κατάθεση του εκτίμησε ότι το ΣΟΠΠ έπρεπε να είναι σε μόνιμη σύγκληση ενώ αναφερόμενος στον εαυτό του είπε πως θα επεδίωκε να είναι «στο ΣΟΠΠ παρά το γεγονός ότι την ευθύνη θα την είχε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και για τον επιπλέον λόγο που αφορά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar συριζα….

  οταν κυβερναμε εμεις...ολα ειναι καλα..ασπρα κιτρινα μαυρα=ασπρα

 2. avatar θυεμις

  μετα Χριστον προφητης, μη λες μεγαλα λογια!!!

  1. avatar Ellraiser

   Μερικοί έχετε τρικυμία μέσα στο κρανίο σας.
   Όταν δουλεύεις σε σκαλωσιά και δεν φοράς ζώνη ασφαλείας υπάρχει πιθανότητα να γκρεμοτσακιστεις (σπάνια αλλά συμβαίνει όπως πρόσφατα σε εργατικό ατύχημα).
   Αυτό λέγεται πρόληψη και όχι προφητεία.
   Αν είναι κάποιος άχρηστος, ανίκανος, περιορισμενης αντίληψης, σχεδιασμού, λύσεων, τεμπέλης κλπ. μια απλή λογική αντίδραση την μεγαλοποιεί στο φτωχό του μυαλουδακι ως θαύμα !!! (πως το σκέφτηκες ρε μεγάλε?)

  2. avatar η αστυνομια εστελνε το κοσμο….στο φλεγομενο ματι….

   η ασυνεννοησια ηταν πρωτογνωρη......εψαχναν να στελεχωσουν την πυροσβ και αστυνομια με κομματοσκυλα...να σαξουνε τους αρμους εξουσιας....να λενε ψευτιες και ο λαος να τους πιστευει......συριζοκαναλα της απατης ...της παπατζας .....της συγκαλυψης......

 3. avatar papmi

  Κάνεις κανένα ρεπό η κάθε μέρα .....δουλειά;

 4. avatar Γύπας

  Ότι έγινε έγινε!! Ακόμα δεν μας έχουν πει αν οι αυθαιρεσίες που υπάρχουν όπου υπάρχουν έχουν τακτοποιηθεί!! Και εννοώ όχι να τα νομιμοποιήσουν και να ξαναχτιστούν αλλά να κατεδαφιστούν γιατί σε λίγα χρόνια θα έχουμε πάλι τα ίδια!!!!

  1. avatar @Γύπας

   Ματθαιόπουλος: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, άναρχη δόμηση.
   Καλά το πας Γύπα.
   Στο επόμενο μήνυμα μην ξεχάσεις και τα υπόλοιπα.

  2. avatar Μπράβο σου

   Ότι έγινε έγινε; Τη λε ρε μεγάλε;

   1. avatar Γύπας

    Ναι. Ότι έγινε έγινε !! Δυστυχώς οι Νεκροί δεν γυρίζουν πίσω!! Να πληρώσουν όσοι έφταιξαν αλλά διαχρονικά. Και ότι γράφω παραπάνω να ισχύσουν , σε άλλη περίπτωση θα καούν και πάλι άνθρωποι.

    1. avatar να πηρωσει ο καναρης και ο μιαουλης…..η δομηση …..η θαλασσα …οι γκρεμοι…..οι πλαγιες και οι λοφοι….

     αλλα ποτε η μαδουρου...ποτε ο συριζας...ποτε τα χουντανελια....ποτε οι ψευτες οι ανικανοι........ποτε οι απατεωνες ....οι νενεδες...οι γερμανοτσολιαδες του τραμπ και της μαρκελας..................

    2. avatar εφταιξαν οι ανικανοι συριζαιοι….

     και μονον αυτοι....δεν μεταθετομε ευθυνες κουμπαρακο......καλογριτσα σπιρτζη και καμμενε....τις αναλαμβανομε.....δεν τις πεταμε σε αλλη αγκαλια....αυτοι κυβερνουσαν με τα τετραποδα του κλαμμενου.....του βρωμιαρη

 5. avatar mitsos.sveltos

  Κλασική Ελλάδα αφού κάηκαν 100 άνθρωποι ψάχνουν τώρα να βρουν τους υπεύθυνους μετά από δύο χρόνια και κλασικά θα την βγάλουν όλοι λάδι, που ήταν το κράτος όταν έχτιζαν παράνομα όλοι αυτοί και έκλειναν τις εξόδους διαφυγής προς την θάλασσα? Που ήταν το κράτος να απομακρύνει οργανομενα τον κόσμος από την φωτιά? Που είναι η εισαγγελείς να κλείσουν φυλακή τον αρχηγό πυροσβεστικής και αστυνομίας που κοιμόντουσαν όρθιοι και τον υπεύθυνο πολεοδομίας της περιοχής που δεν εκανε ποτέ την δουλειά του για να αποφευχθεί αυτό το μπαχάρι? Αλλά βλέπεις στην Ελλάδα μόνο κατόπιν επονυμης καταγγελίας κινούνται οι αρχές και πάλι δεν ξέρεις αν κάνουν την δουλειά τους ενώ στα άλλα προηγμένα κράτη δεν τολμάς να κανεις αυθαιρεσία γιατί έρχεται η πολεοδομία αυτεπάγγελτα και σε καρατομει

  1. avatar Ellraiser

   Το κράτος περιμένει πως και πως να χτίσεις κανένα αυθαίρετο για να εισπράξει πρόστιμα, ΕΝΦΙΑ, λοιπές χρεώσεις, νομιμοποιησεις κλπ. και να σε έχει η κάθε κυβέρνηση αιχμάλωτο της ψήφου.
   Αναρωτιέμαι μερικοί τι ρωτάνε πραγματικά?

  2. avatar συριζοκομματοσκυλα……

   σφυριζουν ακομη....αδιαφορα.......

  3. avatar @mitsos.sveltos

   Ψάχνουν για τους υπεύθυνους;
   Λάθος, ε...
   Α, τα συγχαρητήρια μου στους γιατρούς του ψυχιατρείου που βρίσκεσαι, που αποφάσισαν να δώσουν στους τρόφιμους τάμπλετ και σύνδεση με το ίντερνετ, προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία.
   Καλο θα ήταν να σας επιβλέπουν κιόλας, αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας..!

 6. avatar Ποιός ωφελήθηκε;

  Καθαρή προβοκάτσια των σκοτεινών κύκλων που ήθελαν την υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Έβαλαν τη φωτιά με συνθήκες ιδανικές για την ταχεία εξάπλωση της (αέρας 8 μποφώρ μέσα σε πευκόφυτο δάσος, καταμεσήμερο και κατακαλόκαιρο χωρίς δρόμους διαφυγής προς τη θάλασσα και περιφραγμένες τις ακτές. Συγχρόνως οι ίδιοι κύκλοι είχαν βάλει φωτιά πριν από 4 ώρες στα Γεράνεια κοντά στα Μέγαρα.) Μήπως στη ΝΔ γνωρίζουν κάτι για όλα αυτά;

  1. avatar καταλαβες γιατι δε θα ξαναδεις εξουσια??????

   καταλαβες γιατι δε θα ξαναδεις εξουσια??????καταλαβες γιατι δε θα ξαναδεις εξουσια??????καταλαβες γιατι δε θα ξαναδεις εξουσια??????καταλαβες γιατι δε θα ξαναδεις εξουσια??????6 χρονια κανετε τα κουναβια......

  2. avatar τσι κακιας μππεμπεκας

   τσι φταιει και το τριχαλακι

  3. avatar @Ποιός ωφελήθηκε;

   Βέεεεβαια...
   Έβαλαν τη φωτιά και μετά τους ανάγκασαν να την αντιμετωπίσουν σαν ινδιάνοι, κάνοντας σήματα καπνού στη διπλανή φυλή.
   Κι αφού είδαν ότι τα έκαναν όλα λάθος και χάθηκαν τόσες ζωές, είπαν να τα ΚΡΥΨΟΥΝ σφυρίζοντας αδιάφορα.
   ΤΟΣΚΑΣ - ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ψάχνουμε για λάθη μα δε βρίσκουμε.
   ΤΣΙΠΡΑΣ: ατυχής στιγμή.
   Η αλήθεια βέβαια έσκασε απροσδόκητα πριν λίγες μέρες, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, απο τα χείλη του πρώην Αρχηγού του ΠΣ, διορισμένου απο τον κο Τσίπρα.
   Έρχονται κι άλλα, υπομονή..!

   1. avatar ψαχνουν οι ξεφτιλισμενοι ακομη

    να βρουν ψειρες στα σκελια τους

  4. avatar Γιώργος Τσίπρας

   Μήπως είσαι [...] παιδι μου;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει