Η Μαίρη Σαρπ πρόεδρος του ΣτΕ και η Αγγελική Αλειφεροπούλου του Αρείου Πάγου

Γυναικεία… υπόθεση  η ηγεσία της δικαιοσύνης


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
15:09
30/06/2020
Η Μαίρη Σαρπ πρόεδρος του ΣτΕ και η Αγγελική Αλειφεροπούλου του Αρείου Πάγου
5
loading

Γυναικεία… υπόθεση είναι πλέον η ηγεσία της δικαιοσύνης καθώς το υπουργικό συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, ομόφωνα, τοποθέτησε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τη Μαίρη Σαρπ και πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Τα ηνία των δυο δικαστηρίων θα κρατούν οι δυο κυρίες  έως την 30η Ιουνίου 2021 οπότε και αποχωρούν από το δικαστικό σώμα.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Ελληνική Πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας» επισημαίνει σε δήλωση της η νέα πρόεδρος του ΣτΕ και συμπληρώνει : «Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων Προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε δήλωση της ανέφερε: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής,  θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος,  που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία». Η κ. Αλειφεροπούλου κατέληξε λέγοντας: «Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω, ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κράτους Δικαίου».

Η κ. Σάρπ  ήταν η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και είχε προεδρεύσει σε κρίσιμες διασκέψεις, μετά μάλιστα και την αποχώρηση του παραιτηθέντος Νίκος Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος άλλωστε  Β’ Τμήματος του ΣτΕ ξεχώριζε για τη νομική της επάρκεια και τη βαθιά γνώση των θεμάτων τα οποία εξέταζε αλλά και για την ψύχραιμη κρίση της. Έχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διάσκεψης τον παραιτηθέντα Νίκο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει μέχρι σήμερα ασχολείται με οικονομικά και φορολογικά θέματα, εκδίδοντας αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, κ.λπ. Ακόμη, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, κ.λπ.

 H  πρόεδρος του  Ζ΄ Ποινικού Τμήματος  Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία διαδέχεται τον  Ιωσήφ Τσαλγανίδη που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης. Η κυρία Αλειφεροπούλου  κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της προέδρου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων,  από την οποία, ωστόσο, θα παραιτηθεί μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Είπον….5

  Και τέλος βγαίνουν και τα κομματικής μπόχας τρολλ τα οποία πιπιλάνε μία καραμέλα που λέει, μα όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να επιτρέψεις στην δικαιοσύνη να κάνει οικονομική πολιτική…. και άλλες τέτοιες βολικές μπαρούφες. Όμως μικρέ κομματικέ κρετίνε λάβε υπ’ όψη ότι τα δικαστήρια κρίνουν για τις παράνομες ενέργειες του κράτους. Το αν τα χρήματα αυτά το κράτος τα πήρα παρανόμως, τα τζόγαρε και τα έχασε, ποσώς με ενδιαφέρει. Να κόψει τον [...] του να τα επιστρέψει. Πως βρίσκει όταν αφορούν βολευτές και δικαστικούς; Έτσι να βρει και τώρα, κομματικά κατακάθια!

 2. avatar Είπον….4

  Όταν οι εθνάρχες έπαιρναν τα χρήματα του ΝΑΤ και έδιναν συντάξεις εθνικής αντίστασης (τρομάρα τους) ήταν καλά!!!! Δεν θυμάμαι διαδηλώσεις για τα καραγκιοζιλίκια αυτά!! Να πάνε οι βολευτές των 10.000 ευρώ το μήνα (βασικός+...+...+...+...) να κόψουν το λαιμό τους. Δεν τους είπα εγώ να κάνουν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες για να παίρνουν αυτοί χαριστικά δάνεια και να φτιάχνουν βίλες.....από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Ούτε τους είπα να κάνουν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Στην Ισλανδία ο Πρωθυπουργός καταδικάστηκε......εδώ ...... ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (NOMATTER WHAT) ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ FAIL STATE

 3. avatar Είπον….3

  Μπορεί για όλα αυτά να κάνω λάθος; Μπορεί. Πάντως η διαίσθησή μου είναι πως οι συνταξιούχοι θα λάβουν [...] !!! Δηλαδή τα αναδρομικά που ΠΑΡΑΝΟΜΑ τους ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ, θα τα λάβουν του ΑΓΙΟΥ ΦΟΥΦΟΥΤΟΥ….. Άπαξ και το κράτος ενεργεί ως κοτζαμπάσης ξέρεις τη λύση, ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που το ΣτΕ ξανααποφασίσει την αντισυνταγματικότητα των κρατήσεων των συντάξεων. Έτσι θέλει και δεν σου τα δίνει (δημοσιονομικοί λόγοι) ή στην καλύτερη θα σου τα δώσει σε 3000 μηνιαίες δόσεις. Εσύ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ δεν χρειάζεσαι ανακεφαλαιοποίηση όπως οι τράπεζες, τις οποίες όμως χρειάζεται το κράτος για να δίνει, μοναδικώς ευνοϊκά δάνεια σε βουλευτές και κολλητούς…..και έτσι βόλευε να μετατρέψει προδοτικά το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Εσύ χρειάζεσαι μόνο για να ψηφίζεις ότι σου λένε….Και τέλος βγαίνουν και τα κομματικής μπόχας τρολλ τα οποία πιπιλάνε μία καραμέλα που λέει μα όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να επιτρέψεις στην δικαιοσύνη να κάνει οικονομική πολιτική….και άλλες τέτοιες βολικές μπαρούφες. Όμως μικρέ κρετίνε λάβε υπ’ όψη ότι τα δικαστήρια κρίνουν για τις παράνομες ενέργειες του κράτους. Το αν τα χρήματα αυτά το κράτος να τζόγαρε και τα έχασε, ποσώς με ενδιαφέρει. Να κόψει τον [...] του να τα επιστρέψει. Πως βρίσκει όταν αφορούν βολευτές και δικαστικούς; Έτσι να βρει και τώρα, κομματικά κατακάθια!

 4. avatar Είπον….2

  Θα μου πει κανείς, καλά αφού είχε βγει ήδη απόφαση του ΣτΕ πως γίνεται να ξαναβγεί; Οι προηγούμενοι δικαστές τι ήταν; ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ; ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ; Όχι, απλά η καινούργια σύνθεση μπορεί να είναι πιο ΒΟΛΙΚΗ! Έτσι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ που διαδέχθηκε την Σακελλαροπούλου είναι ο ΡΑΝΤΟΣ! Είναι πιο χειραγωγίσιμος; Μήπως μπορεί να βγάλει το ΣτΕ με προεδρία του ευκολότερα απόφαση ΚΑΤΑ των συνταξιούχων; Ίσως… Αν σκεφτούμε ότι παρόλο που κατηγορήθηκε (βάσει ΥΠΑΡΚΤΩΝ emails) ότι βοήθησε (ως καθηγητής της Σχολής Δικαστών) για διαρροή θεμάτων σε υποψήφια δικαστίνα, το πειθαρχικό συμβούλιο (τυχαία με πρόεδρο την γνωστή χρυσοκάνθαρη ΘΑΝΟΥ) τον έβγαλε λάδι-αθώο! Δούνε και λαβείν; Δεν ξέρω.

  Πάντως τόση καθυστέρηση (από ΙΑΝ σε ΙΟΥΛ του 2020) για να βγει η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να οφείλεται σε ανικανότητα ή σκοπιμότητα; Όλοι βοούν ότι ισχύει το δεύτερο! Ίσως περιμένει να εξασφαλίσει την επιλογή του ΠΡΩΤΑ για δικαστής στο ΔΕΕ [Δικαστήριο ΕΕ] (στο Λουξεμβούργο) –θέση ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΟΥ δηλαδή με αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως και 6ετή θητεία– & ΜΕΤΑ να εκδοθεί η ΒΟΛΙΚΗ για τον ΒΡΟΥΤΣΗ, αλλά ΟΧΙ για τους συνταξιούχους, ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ. Εξάλλου γιατί να μην εξασφαλίσει την αντιμισθία του & αυτός; Μόνο η Σακελλαροπούλου μπορεί να τους κουφαίνει όλους και να ΞΑΝΑΔΙΚΆΖΕΙ τα ΗΔΗ ΔΙΚAΣΘΕΝΤΑ; ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΑΝΤΟΣ ΝΑ ΔΙΚΑΖΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΩΝ, ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ! Και η συγκυρία είναι η ΚΑΛΛΥΤΕΡΟΤΕΡΗ(εξ ου και η 6μηνη καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης).

 5. avatar Είπον….1

  Για την υπόθεση (της ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ ΣΦΑΓΗΣ) των αναδρομικών των 2.500.000 συνταξιούχων, αναμένεται ακόμα να εκδοθεί η οριστική απόφαση από το ΣτΕ. Η απόφαση αυτή ξεκίνησε ότι θα εκδίδετο αρχές του 2020 και έφτασε (δήθεν λόγω Κορωνοϊού) να συζητιέται η έκδοσή της τον Ιούλιο!!! Βλέπετε στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη, η τέως Πρόεδρος του ΣτΕ Σακελλαροπούλου, ως ΠτΔ !!! Όταν είναι για αναδρομικά δικαστών οι χρόνοι απόφασης είναι ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΟΙ, για τους πληβείους συνταξιούχους οι χρόνοι είναι συγκρίσιμοι με ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΙΑ!!!

  Βέβαια δεν έβγαλε την πολυπόθητη απόφαση αλλά η αντιμισθία του αξιώματος για το οποίο εγώ θεωρώ ότι εξελέγη μπορεί να συσχετισθεί ακόμα και με το ότι (η Σακελλαροπούλου) έκανε αποδεκτή την ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ, της ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗΣ από το 2015 από την Ολομέλεια του ΣτΕ, της ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου, άρα και της αποφασισμένης ήδη επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους. Έτσι ο, ογκολιθικής ανικανότητας, Βρούτσης περιμένει να γλυτώσει, ΝΟΜΙΜΕΣ βάσει του ΣτΕ. επιστροφές στους συνταξιούχους, με νέα ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ. Ξέρει ότι η ικανότης του έγκειται ή σε αντισυνταγματικούς νόμους (προηγούμενών του θητειών) ή σε δούναι και λαβείν μεταξύ των εξουσιών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει