Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη είναι πλέον οι επαγγελματίες οι οποίοι παραβίασαν τις διατάξεις που αφορούν τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και παρά τις απαγορεύσεις άνοιξαν τα καταστήματα τους.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος ασκεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για παραβίαση του άρθρου 285 σε βαθμό πλημμελήματος και τους παραπέμπει να δικαστούν στο Αυτόφωρο.

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο και με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου. Στην περίπτωση που προκληθεί ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων προβλέπεται ακόμη και η ισόβια κάθειρξη.

Πάντως, στο κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έχει μπει «λουκέτο» μετά την διαπίστωση ότι ένας δικαστικός υπάλληλος είναι θετικός στον κορονοϊό.

Υπάλληλοι της Εισαγγελίας έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ τις δικογραφίες των κρατουμένων παραλαμβάνει από το παράθυρο ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που βρίσκονται εντός του κτιρίου. Δύο εισαγγελείς και άλλοι δύο δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Εισαγγελίας στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους κρατουμένους.