Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Από το βήμα το μάρτυρα συνέχισε την κατάθεση της το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακός Ζωή Γεωργαντά, οι καταγγελίες της οποίας στάθηκαν η αφορμή για μπει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, το 2011, το ενδεχόμενο να υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης. Η μάρτυρας υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».

«Ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού» είπε χαρακτηριστικά.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κ. Γεωργαντά ανέφερε πως από τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε στο συμπέρασμα πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%. «Είχαμε ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας», τόνισε.

Από το ακροατήριο ακούστηκαν χειροκροτήματα και φωνές: «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα», με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη.

Κοινό: Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!

Πρόεδρος: Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;

Κοινό: Όχι, το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.

Πρόεδρος: Περάστε έξω…

Στη συνέχεια στο δικαστήριο κατέθεσαν πρώην στελέχη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Το δικαστήριο εστίασε το ενδιαφέρον του στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009 κάνοντας σχετικές ερωτήσεις στον οικονομολόγο και πρώην διευθυντή της ΤτΕ Γεώργιο Συμιγιάννη.

Πρόεδρος: Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου. Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είχαμε τη δυνατότητα.

Πρόεδρος: Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;

Παρεμβαίνοντας το πρώην μέλος του ΔΣ, Νίκος Λογοθέτης εξήγησε: «Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο. Αυτό έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά (…) Δεν υπήρχαν πουθενά μελέτες. Από τον Αύγουστο του 2013 που λάβαμε γνώση της δικογραφίας είχαμε περισσότερα στοιχεία».