Η ετυμηγορία των δικαστών και των ενόρκων του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ήταν αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός στο «δικαστικό ημερολόγιο του 2010».

Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15 μήνες φυλάκιση ήταν η τιμωρία που επέβαλαν οι δικαστές στο βασικό κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον οποίο -κατά πλειοψηφία- έκριναν ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο και όχι με ενδεχόμενο δόλο, όπως ήταν το αρχικό κατηγορητήριο.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η πλειοψηφία της σύνθεσης του δικαστηρίου αξιολογώντας ευρήματα και μαρτυρίες κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Επαμεινώνδας Κορκονέας όταν σήκωσε το περίστροφό του και πυροβόλησε τον Αλέξανδρο είχε πρόθεση να του αφαιρέσει τη ζωή. Για το λόγο αυτό μάλιστα δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό από όσα η υπεράσπισή του, δια στόματος του δικηγόρου του κ. Αλέξη Κούγια, είχε ζητήσει από το δικαστήριο.

Με το «φορτίο» της ενοχής έφυγε από το ακροατήριο και ο δεύτερος κατηγορούμενος ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για απλή συνέργεια, με τη μορφή ψυχικής συνδρομής, στην πράξη του Κορκονέα. Ένα μόνο μέλος σύνθεσης είχε τη γνώμη γι’ αυτόν ότι έπρεπε να κριθεί αθώος.

Αντ’ αυτού όμως, και οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου κυκλοφορούσαν υπό περιορισμό στην πόλη της Άμφισσας, αλλά ελεύθεροι, μετά την έκδοση της απόφασης επέστρεψαν πίσω στις φυλακές του Δομοκού, όπου εξακολουθούν να κρατούνται.

Η μητέρα του δολοφονημένου Αλέξη κ. Τζίνα Τζαλικιάν εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την τιμωρία που επιφύλαξε η δικαιοσύνη στον άνθρωπο που βίαια και αναίτια αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού της, αν και γνωρίζει καλά πως καμία απόφαση δεν μπορεί να τον ξαναφέρει πίσω.

Με την απόφαση του δικαστηρίου της Άμφισσας γράφτηκε το τέλος στο πρώτο μέρος της ιστορίας. Ο επίλογος θα γραφτεί με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, όπου θα επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό -πιθανότατα μέσα στο 2011- και η κάθε πλευρά θα ξαναδώσει τη δική της μάχη.