Υπό τη σκιά της αυτοκτονίας ενός γνωστού νευροχειρούργου διεξάγεται εδώ και καιρό στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη δύο συναδέλφων του, οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι για τη σωματική βλάβη σε βάρος του Γιώργου Αλβέρτη, συζύγου της Αλεξίας Έβερτ.

Ο ίδιος ο Γ. Αλβέρτης, λόγω της αναπηρίας του, δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει μέχρι τη δικαστική αίθουσα. Την περιπέτειά του, που εξακολουθεί να πληρώνει, περιέγραψε, χωρίς να κρύψει τη συναισθηματική της φόρτιση, η Αλεξία Έβερτ, η οποία με δικαστική απόφαση έχει οριστεί ως δικαστική συμπαραστάτρια του.

Με αυτή την ιδιότητα είχε ξεκινήσει το δικαστικό αγώνα σε βάρος των τριών γιατρών καταθέτοντας μήνυση εναντίον τους λίγο πριν την εκπνοή της παραγραφής του αδικήματος για το οποίο τελικά δικάζονται δύο από τους τρεις γιατρούς.

Ο ένας από αυτούς, άγνωστο για ποιο λόγο, λίγες ώρες αφότου υπέβαλε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, υπόμνημα με τις εξηγήσεις του στη δικαιοσύνη, αποφάσισε να βάλει τέρμα στη ζωή του.

Ο Γ. Αλβέρτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης κύστης στον εγκέφαλο σε ιδιωτική κλινική, στις 22 Ιανουαρίου 2005. Παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών προς την οικογένειά του για «πλήρη νευρολογική επάνοδο», εκείνος έπειτα από σοβαρές επιπλοκές κατέληξε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 2 Απριλίου 2005, χωρίς να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος. «Η οικογένειά μου -ανέφερε στη μήνυση- σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποκατασταθεί η υγεία μου κάλεσε καθηγητή Νευρολογίας από το Διεθνές Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης από το Ανόβερο της Γερμανίας, ο οποίος ενημέρωσε τους συγγενείς μου ότι δυστυχώς οι εγκεφαλικές βλάβες είναι πολύ σοβαρές και απογοητευμένος αναφώνησε: “Τι κρίμα”».

Οι δύο γιατροί που κάθονται στο εδώλιο από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι έκαναν όσα επιτάσσει το καθήκον και η επιστήμη τους αλλά σε κάθε τόνο επισημαίνουν θεράπων γιατρός ήταν ο αυτόχειρας συνάδελφός τους.

Η Αλεξία Έβερτ, η οποία και στην ποινική δίκη έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητά την τιμωρία των υπαιτίων για την κατάσταση της υγείας τους συζύγου της. Την απάντηση αν οι δύο γιατροί που βρίσκονται στο εδώλιο έχουν μερίδιο ευθύνης θα περιμένει να ακούσει από τους ίδιους δικαστές με την απόφασή τους, που σε κάθε περίπτωση θα εκδοθεί το 2011.