Μία τρανς καταγγέλλει πως ένας ιερέας στην Καλλιθέα την έβρισε χυδαία και την έδιωξε από συσσίτιο, όταν εκείνος διαπίστωσε πως υπάρχει ασυμβατότητα εξωτερικής εμφάνισης και των δικαιολογητικών της.

Η δικηγόρος Αγγελική Σουγλέ, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, μίλησε στο Newsbeast για το περιστατικό και τη νομική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από τη γυναίκα με την κατάθεση μήνυσης στη ΓΑΔΑ και στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

«Πρόκειται για μια άνεργη γυναίκα τρανς. Πριν από δεκαπέντε ημέρες λόγω οικονομικής δυσκολίας άρχισε να πηγαίνει σε καθημερινή βάση στις 12:30 στην ενορία της περιοχής της για να λαμβάνει το συσσίτιο. Δεδομένου ότι το συσσίτιο απευθύνεται σε ανθρώπους συγκεκριμένης οικονομικής κατάστασης, της ζητήσαν τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που έπρεπε να προσκομίσει. Φυσικά πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.

Έτσι προσκόμισε στην ενορία την αστυνομική της ταυτότητα, το εκκαθαριστικό και τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει δικαστική απόφαση για νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, αλλά λόγω κορονοϊού δεν έχει υλοποιήσει αυτή την απόφαση, δεν έχει πάει να την αλλάξει δηλαδή. Η απόφαση όμως υπάρχει», ανέφερε αρχικά η κα. Σουγλέ.

«Δεν είσαι γυναίκα εσύ»

Ιερέας

Στη συνέχεια η δικηγόρος περιγράφει το περιστατικό που συνέβη με τον ιερέα και την τρανς γυναίκα και όσα φέρεται να της είπε: «Ο παππάς διαπίστωσε κάποια στιγμή πως υπάρχει ασυμβατότητα εξωτερικής εμφάνισης και εγγράφων και εκεί ξεκίνησε η ιστορία.

Ο ίδιος πήγε στο χώρο όπου γίνεται η διανομή του φαγητού και μπροστά στις εργαζόμενες και σε όσους περίμεναν στην ουρά άρχισε να της λέει “να φύγεις, να μην ξαναέρθεις, να βγάλεις πρώτα τα β… και μετά να ξαναέρθεις, δεν είσαι γυναίκα εσύ, είσαι άντρας με β…, δεν με νοιάζει η δικαστική σου απόφαση, δεν την αναγνωρίζω, εμείς έχουμε τις δικές μας αποφάσεις από την Ιερά Σύνοδο”.

Μάλιστα είπε στις γυναίκες στο συσσίτιο να μην της δίνουν φαγητό. Μια ημέρα, της έδωσε μια κυρία στα κρυφά, λέγοντας της “μη σου ξεφύγει, φύγε γρήγορα μη με δει ο παππάς”».

Όσο για την εξέλιξη της υπόθεσης η Αγγελική Σουγλέ σημειώνει: «Η γυναίκα απευθύνθηκε στην οργάνωση μας (RED UMBRELLA ATHENS) γνωρίζοντας πως έχουμε τμήμα νομικής υποστήριξης και χθες, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πήγαμε στην ΓΑΔΑ στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και καταθέσαμε μήνυση. Η γυναίκα με την υποστήριξη μας σκοπεύει να κάνει και αγωγή για αποζημίωση».