«Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν». Αυτός ήταν ο βασικός ισχυρισμός που προέβαλε ενώπιον του δικαστηρίου η 52χρονη από την Ουκρανία, στης οποίας το διαμέρισμα συνελήφθη ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς.

Ωστόσο, η κατηγορούμενη για υπόθαλψη εγκληματία δεν έπεισε με αποτέλεσμα το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, να την κρίνει ένοχη χωρίς κανένα ελαφρυντικό και να την καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, εκ των οποίων οι τρεις εκτιτέοι και οι υπόλοιποι με αναστολή.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο απέρριψε το αίτημα της κατηγορουμένης να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, έδωσε, όμως, στην έφεση αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου αφήνεται ελεύθερη.

Η κατηγορούμενη στην απολογία της έκανε λόγο για μια κοινωνική -εθιμοτυπική επίσκεψη του Χρήστου Παππά στο σπίτι της και επέμεινε πως ο καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δεν διέμεινε ποτέ μόνιμα στο διαμέρισμα της.

«Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες», ανέφερε στην απολογία της η 52χρονη, εξηγώντας πως ο Χρήστος Παππάς την είχε επισκεφθεί κάποιες φορές στο παρελθόν και για το λόγο αυτό γνώριζε το σπίτι της.

Χρήστος Παππάς: «Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές» λέει η 52χρονη

«Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν» υποστήριξε η 52χρονη με κατηγορηματικό τρόπο λέγοντας, μάλιστα, πως ξαφνιάστηκε όταν άνοιξε την πόρτα της και είδε τον 59χρονο μπροστά της.

«Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη. Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις αρχές. Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του», είπε.

Πρόεδρος: Αν ειδοποιούσατε τις αρχές θα κινδυνεύατε;
Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια. Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι.
Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις αρχές;
Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία.

Η κατηγορούμενη υποστήριξε πως ο μόνος δικός της άνθρωπος είναι η μητέρα της και τόνισε: «Δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια».

«Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα», ισχυρίστηκε απολογούμενη η 52χρονη η οποία δήλωσε άγνοια όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί μεταξύ των ευρημάτων βρέθηκαν και κάποια σημειώματα τα οποία έγραφαν «ΔΧΠ σ´αγαπάω», «Σ’αγαπάω, αδέκαστος», «Σ’αγαπάω, πατήρ», «Δάσκαλος».

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της κατηγορούμενης για υπόθαλψη εγκληματία και να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο. «Τελέστηκε η υπόθαλψη. Ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα.» ήταν η θέση του εισαγγελέα που ζήτησε την ενοχή της κατηγορουμένης σημειώνοντας: «Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη».

Χρήστος Παππάς: Ο άγνωστος που ενημέρωσε την αστυνομία

Πάντως, από τις καταθέσεις των αστυνομικών που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο οι αρχές έφτασαν στην «κρυψώνα» του Χρήστου Παππά με αφορμή ένα τηλεφώνημα που έγινε στις 8 χθες το βράδυ από άγνωστο άτομο. Ο άγνωστος ενημέρωσε την αστυνομία ότι η 52χρονη «κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής».

Έτσι, στη συνέχεια ακολούθησε η κινηματογραφική του σύλληψη για να πάρει σήμερα ο Χρήστος Παππάς το δρόμο για τις φυλακές Δομοκού.