Μια διαφορετική εικόνα από αυτή που συνήθιζαν να βγάζουν προς τα έξω παρουσίασαν σήμερα οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, στην ύστατη μάχη των συνηγόρων τους να τους κρατήσουν εκτός φυλακής.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε αθώος και χαρακτήρισε εξοντωτική την ποινή των 13 ετών. Ο συνήγορος του Στάθη Μπούκουρα είπε ότι το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να ψήνει τυρόπιτες και πεϊνιρλί, ενώ ο δικηγόρος του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου επικαλέστηκε τη δουλειά του ως ζωέμπορα για να τονίσει ότι με αυτή ζει την οικογένειά του.

Ηλίας Κασιδιάρης: «Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει»

Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε εξοντωτική την απόφαση σε «ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο» καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του.

«Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζα πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος είμαι αθώος και ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν πάρω αναστολή δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να ξεκινήσει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή» ανέφερε.

Ακόμη είπε ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν πάει φυλακή τονίζοντας «ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμός …

Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.

Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

Γερμενής: Είμαι αρτοποιός, δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του

Να δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην ποινή των 13 ετών και 6 μηνών που του έχει επιβληθεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε από το δικαστήριο ο πρώην βουλευτής
Γιώργος Γερμενής.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά, η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε και έκανε λόγο για στιγματισμό του.

«Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικό συνεργάτης του Γιάννη Λαγού του ευρωβουλευτή με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία. Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του γιατί φοβήθηκαν ότι θα τους το σπάσουν. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου» είπε συμπληρώνοντας ότι πλέον δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική

Το αίτημα του Γιώργου Γερμενή στήριξε και η μητέρα του η οποία επικαλέστηκε οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.

«Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση»

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Χρήστου Παπά, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, ζήτησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του εντολέα της.

Όπως υποστήριξε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή το δικαστήριο θα πρέπει να δώσει αναστολή στον Παππά γιατί δεν θα πρέπει να εκφέρει το παράπονο ότι εκτίει μια ποινή που δεν πρέπει να εκτίει. «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση» είπε ο συνήγορος.

Λαγός: «Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Για προκατάληψη καταγγέλλει το δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός ο οποίος έχει  καταδικαστεί ως διευθυντής σε 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, και μέσω των συνηγόρων του έκανε γνωστό ότι δεν διεκδικεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του .

H υπεράσπιση του ευρωβουλευτή διάβασε στο δικαστήριο μια δήλωση στην οποία αναφέρει ότι: «Το δικαστήριο  ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια. Όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

«Ο κ. Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από τυρόπιτες και πεϊνιρλί»

Την αναστολή της ποινής του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε η συνήγορος του, καθώς -όπως είπε- έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από τυρόπιτες και πεϊνιρλί».

«Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένεια του»

Να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον πρώην βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ζήτησε από το δικαστήριο η συνήγορος τους, διεκδικώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 5 ετών που του έχει επιβληθεί για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένεια του» ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

«Ανεπανόρθωτη η ζημιά, είναι 75 ετών»

Ο νομικός παραστάτης του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη στον οποίο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε 5 έτη κάθειρξη, υποστήριξε πως στην περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

«Πήγαινε στον Μιχαλολιάκο και το φαρμακείο»

«Η Ελένη Ζαρούλια υπέστη τον πιο σκληρό δικονομικό καταναγκασμό που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Έμεινε κατ’οικον περιορισθείσα από το 2014 με μόνη έξοδο να επισκέπτεται τον προφυλακισμένο σύζυγο της και το φαρμακείο».

Αυτό ανέφερε ο συνήγορος της ζητώντας την αναστολή της ποινής των 6 ετών που της έχει επιβληθεί και συμπλήρωσε: «Το δικαίωμα της αναστολής το απολαμβάνει και ο τελευταίος μη Έλλην καταδικασθείς. Μετά από 7 χρόνια άγριας ταλαιπωρίας ζητά να της αναγνωρίσετε ότι εμφανίζεται ενώπιον σας όποτε το ζητήσατε».

Οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα επικαλέστηκε η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντώνη Γρέγου που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Επιπλέον αιτήθηκε «βραχιολάκι» με δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, στην περίπτωση που δεν του χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό στην έφεση.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Οι οικογενειακοί λόγοι του Πολύβιου Ζησιμόπουλου

Να μην οδηγηθεί στη φυλακή ζητεί μέσω του συνηγόρου του και ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 6 έτη.

Η υπεράσπιση του επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων οικογενειακούς λόγους επισημαίνοντας ότι η σύζυγος του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς με αποτέλεσμα να μείνει μόνο το παιδί τους.

Ηλιόπουλος: «Θέλω να βγάλω το στίγμα από πάνω μου για τις κόρες μου»

Με την φυσική του παρουσία υποστήριξε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένταξη και συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή, χωρίς ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 7 ετών.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένεια του. «Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια ευκαιρία, μην με εξοντώσετε» είπε και εξέφρασε την πικρία και την στεναχώρια του για την καταδικαστική απόφαση.

«Ήδη έχω εκτίσει 18 μήνες και θέλω να πάω στο εφετείο για να βγάλω το στίγμα από πάνω μου όχι τόσο για εμένα όσο για τις κόρες μου» τόνισε. Μάλιστα το αίτημα του στήριξε καταθέτοντας ως μάρτυρας και ο αδελφός του, που είναι ιερέας .

«Θα οδηγηθούμε σε απόγνωση»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει -από το 2012- σύζυγος του πρώην βουλευτή Νίκου Μίχου, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια. «Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: «Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα»

Την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο ζήτησε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους διευθυντές που καταδικάστηκε σε
10 έτη κάθειρξη.

«Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη» υποστήριξε ο συνήγορος του. «Δεν έχω να πω κάτι» πρόσθεσε ο ίδιος απευθυνόμενος στο δικαστήριο .