Το μυστήριο των άνοστων, συνήθως, φαγητών που γεύονται οι επιβάτες των αεροπλάνων φαίνεται πως έλυσαν Βρετανοί επιστήμονες. Όπως διαπίστωσαν, οι επιβάτες νιώθουν πως τα φαγητά είναι άνοστα, γιατί λόγω του έντονου θορύβου που υπάρχει κατά τη διάρκεια της πτήσης στην καμπίνα ενός αεροσκάφους, χάνουν την αίσθηση της γεύσης τους…

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και των εργαστηρίων της εταιρίας Unilever, υπό τον δρα Άντι Γουντς και την Έλεν Πολιάκοφ, παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό για θέματα διατροφής «Food Quality and Preferences» (Ποιότητα Τροφής και Προτιμήσεις).

Οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα ότι, πέρα από την αλλοίωση της γεύσης του αλμυρού και του γλυκού, ορισμένοι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψή μας για το πόσο τραγανιστή είναι μια τροφή, πράγμα που υποσυνείδητα επηρεάζει τη γνώμη μας για το πόσο φρέσκια αλλά και εύγεστη είναι. Όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος ή η μουσική, τόσο από τη μια χάνεται η γεύση του αλμυρού και του γλυκού.

Αντίθετα, όταν οι άνθρωποι ακούνε ευχάριστους ήχους, αντιλαμβάνονται ως πιο γευστικό το φαγητό τους, πράγμα που εξηγεί γιατί τόσα εστιατόρια επιλέγουν απαλή μουσική για να διασκεδάσουν τους πελάτες τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης εξηγούν επίσης, γιατί οι αστροναύτες καταναλώνουν φαγητά με πολύ έντονη γεύση όταν ταξιδεύουν στο διάστημα.