Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατέθεσε σύμβουλος Επικρατείας με την οποία ζητεί να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας τη Δικαιοσύνης  από τη νέα κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μη υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο επί ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο σύμβουλος της Επικρατείας Δημ. Μακρής, ο οποίος είχε επιλεγεί, τον περασμένο Ιούνιο, για τη θέση του αντιπρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και οι δικηγόροι Μαν. Φωτάκης και Δημ. Ιωαννίδης, που συνυπογράφουν την προσφυγή, καλούν την Ολομέλεια του ΣτΕ να τοποθετεί για το θέμα υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς η παράλειψη του είχε ως αποτέλεσμα η σημερινή κυβέρνηση να επιλέξει άλλα πρόσωπα.

Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανόμως παρέλειψε την έκδοση των διαταγμάτων προαγωγής, αναφορικά με τις θέσεις δικαστικών λειτουργών στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας…

Η παράλειψη, λοιπόν, της αμελλητί εκδόσεως των προεδρικών διαταγμάτων, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας». Όπως τονίζουν «πρόκειται για διαρκή παράλειψη οφειλόμενη νόμιμης ενέργειας της Διοίκησης».