Μαθητές έκαναν ληστείες για να νιώθουν σπουδαίοι στο σχολείο

Αναμορφωτικά μέτρα σε μέλη «άγουρης» συμμορίας στη Θεσσαλονίκη


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
20:46
16/05/2019
Μαθητές έκαναν ληστείες για να νιώθουν σπουδαίοι στο σχολείο
2
loading

Την ποινή των αναμορφωτικών μέτρων επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης σε πέντε μαθητές λυκείου, που κατηγορούνται για σωρεία ληστειών σε χώρους της πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης και στην παραλία της πόλης. Τρεις εξ αυτών είχαν οδηγηθεί μετά τη σύλληψή τους σε καταστήματα κράτησης ανηλίκων και πλέον με την απόφαση αφήνονται ελεύθεροι.

Η δράση της «άγουρης» συμμορίας εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη του περασμένου έτους. Εκτός από τους πέντε κατηγορούμενους, διαπιστώθηκε η ενεργή εμπλοκή και ενήλικων φίλων τους, κάποιοι από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε τακτικά δικαστήρια.

Από την αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε ότι τα μέλη της συμμορίας, λειτουργώντας ως «αγέλη», σε ομάδα πέντε έως δέκα πέντε ατόμων και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, δρούσαν όταν έπεφτε το σκοτάδι, ληστεύοντας περαστικούς με την απειλή μαχαιριού και σε κάποιες περιπτώσεις με χρήση βίας.

Κατά το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2018 φαίνεται ότι διέπραξαν τη μία ληστεία μετά την άλλη, φτάνοντας συνολικά τις 21, ενώ η λεία τους περιλάμβανε μικροποσά, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, ρολόγια κ.ά.

Το δικαστήριο επέβαλε στους πέντε κατηγορούμενους, τρεις Έλληνες και δύο Αλβανούς (ηλικίας σήμερα 17,5 έως 18,5 ετών), το μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας (κατά περίπτωση από 100 έως 180 ώρες), ενώ, με την ίδια απόφαση, τίθενται υπό παρακολούθηση από επιμελητή ανηλίκων (κατά περίπτωση για διάστημα δύο έως έξι μηνών).

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, οι πέντε νεαροί ομολόγησαν τις πράξεις τους για τις οποίες εμφανίστηκαν μετανιωμένοι. Οι ίδιοι φέρονται να απολογήθηκαν ότι προέβησαν στις πράξεις διότι «έτσι ένιωθαν σπουδαίοι στο σχολείο» και «ανέβαιναν στην εκτίμηση των συμμαθητών τους».

Για απόφαση που «δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους νεαρούς», έκανε λόγο ο δικηγόρος, που εκπροσώπησε στη δίκη ένα από τα κατηγορούμενα άτομα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Anonymous voiceless

  Οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν ότι έκαναν τα εγκλήματα (ανάμεσα σε άλλους λόγους) επειδή έτσι αισθάνονταν πιο σπουδαίοι... Έχω την πραγματική απορία: γιατί δεν καταδικάστηκε κανένας από όλους τους "φίλους", "θεατές" συμμαθητές?
  Η προτροπή, η παρότρυνση, η επευφημίες δεν είναι ηθική αυτουργία?
  Ήταν 5 ανήλικοι (που συνεληφθησαν) , ήταν και ενήλικες (που ήταν συνεργοί), ήταν οι συμμαθητές (που γνώριζαν, επευφημουσαν και παρότρυναν)...
  Και ΚΑΝΕΙΣ από αυτούς δεν το κατήγγειλε?
  Εύχομαι από καρδιάς σε αυτούς που επέλεξαν να είναι θεατές και υποστηρικτές αυτού του εγκλήματος να καταλάβουν το μέγεθος του ΔΙΚΟΥ τους εγκλήματος

 2. avatar Σκέτος.

  Αν το επαναλάβουν, δώστε τα σε..καθολικό παπά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει